Info

Ponedeljak, 02.07.2012.

00:46

Grubješić: Sa SNS krećemo od nule

Sa SNS i SPS ulazimo u pregovore svesni situacije u kojoj se zemlja nalazi. Verujem da ćemo sa SNS uspostaviti normalnu saradnju, kaže Suzana Grubješić iz URS.

Izvor: Tanjug

Default images

Članica Predsedništva URS Suzana Grubješić izjavilla je da je URS ušao u razgovore sa SNS i SPS o formiranju vlade svestan situacije u kojoj se zemlja nalazi i negativnih reakcija od strane onih koji će URS-u uvek sve zamerati, naročito ono što su sami hteli da urade, a nisu uspeli.

Sa SPS smo protekle četiri godine imali korektnu saradnju, ali bez ikakvog "istorijskog sporazuma o nacionalnom pomirenju". Sa naprednjacima nikada do sada nismo ni ozbiljno razgovarali, a kamoli bili u koaliciji. I upravo zato što krećemo od nule, verujem da ćemo sa njima uspostaviti normalnu saradnju u budućnosti, rekla je Grubješić za "Danas".

Grubješić, koja je nedavno sa liderom URS Mlađanom Dinkićem bila u Briselu na samitu lidera Evropske narodne partije, kazala je da su evropski komesari Štefa File i Oli Ren ponovili da će se politika nove vlade vrednovati po učinjenim delima i rezultatima, a ne po rečima.

"Rečeno nam je da pred Srbijom ne stoje ni novi, a ni tajni uslovi koji treba da budu ispunjeni, već samo oni koje je definisao Evropski savet 9. decembra prošle godine", kazala je ona.

Kada je reč o dobijanju datuma za početak pregovora sa EU, Grubješić je rekla da je, "umesto prognoza i licitiranja datumima, potrebno učiniti nekoliko važnih i konkretnih poteza u pravcu vođenja racionalne državne politike, a to se prevashodno odnosi na nastavak dijaloga sa prištinskim vlastima i primenu svega onoga što je prethodna vlada dogovorila u takozvanom tehničkom dijalogu".

"Unutrašnje reforme, vladavina prava, borba protiv kriminala i korupcije takođe su veoma bitni za otpočinjanje pregovora. Nakon godišnjeg izveštaja Evropske komisije u oktobru, biće mnogo jasnije kada je realno očekivati datum", rekla je funkcionerka URS.

Na konstataciju da je viđena kao nova ministarka evropskih integracije, Grubješić je rekla:"Do sada nisam čula da će se formirati ministarstvo za evropske integracije, te ne želim da spekulišem ni o tome niti o mojoj eventualnoj ulozi".

"Učešće URS u novoj vladi zavisi od spremnosti potencijalnih partnera da zajedno radimo na ubrzanju procesa evropskih integracija, kao i od saglasnosti oko ključnih unutrašnjih reformi u skoro svim oblastima", navela je Grubješić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: