Nova Vlada = DS + SPS, uz LDP/URS?

Stranački lideri najavili da odmah kreću u pregovore o novoj vladi. Kako saznaje B92, u izbornoj noći je bilo "kontakta" između lidera SPS-a i DS-a.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.05.2012.

02:07

Default images

Prema do sada dostupnim podacima, koalicije oko DS-a i SPS-a dovoljno je da uz podršku ili LDP-a ili URS-a formiraju novu vladu. DS i stranke okupljene na listi "Izbori za bolji život", na osnovu najnovijih procena, imaće 68 poslanika, a SPS-PUPS-JS 44. Za parlamentarnu većinu od 126 poslanika dovoljna im je samo podrška LDP koji će imati 20 ili URS 16 poslanika.

Lider URS-a Mlađan Dinkić izjavio je u izbornoj noći da će formiranje vlade prepustiti drugima, a da bi za tu stranku bilo bolje da bude u opoziciji i da se u parlamentu bori za svoj program.

"Mislim da je posle 12 godina boravka na raznim i ministarskim funkcijama bolje da budemo u opoziciji, da vidimo kako će i druge stranke koje su dobile podršku građana da se snađu u vođenju tih, pre svega ekonomskih resora", rekao je Dinkić.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović poručio je da ne vidi koalicija "Prekoret" na "buvljoj pijaci" koja bi bila dužna da pomaže formiranje bilo kakve vlade i stvaranje kakve-takve parlamentarne većine "koja bi trajala onoliko koliko bi jedni druge mogli da podnesemo".

Na formiranje nove vlade, uticaće i podrška ostalih predsedničkih kandidata dvojici učesnika drugog kruga, za koju će se u naredne dve nedelje boriti lideri SNS-a i DS-a Tomislav Nikolić i Boris Tadić.

Da bi URS Mlađana Dinkića ponovo mogao da uđe u vladu, u izbornoj noći je možda nagovestio zamenik predsednika DS-a Dragan Đilas, koji je u izbornoj noći rekao da će URS-u, iako nije prešao cenzus na izborima za Skupštinu grada Beograda, ponuditi da ostanu u gradskoj vlasti jer smatra da je tim dobro radio i da ga ne treba menjati.

Lider SNS-a Tomislav Nikolić izrazio je u izbornoj noći da će lista koju je prdvodila ta stranka već u ponedeljak početi pregovore o formiranju nove vlade.

Analitičari veruju da će dosta brzo biti dogovorena "manje-više ista vlada kao pre četiri godine" i da će vladajuća koalicija ostati u sličnom sastavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

262 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: