Svet

Petak, 16.05.2014.

14:51

EU veruje da će gasa ipak biti

EU je uverena da će isporuke ruskog gasa Evropi biti nastavljene, a pregovori Ukrajine, Rusije i Evropske komisije o tome će biti nastavljeni.

Izvor: Beta

Default images

Nastoji se da se nađe rešenje za zahtev Moskve da Kijev unapred plati isporuke tog energenta i to po višoj ceni.

To su danas u Briselu stavili do znanja zvaničnici u Evropskoj komisiji, uz ocenu da ima naznaka izvesne predusretljivosti u ruskom stavu da se dođe do rešenja koje bi zadovoljilo sve strane, ali su naglasili da svi partneri moraju biti odgovorni i da se "ne sme koristiti kao političko oružje".

Oni su time odgovorili na pitanje novinara kakav odgovor EU spema na pismo ruskog predsednika Vladimira Putina članicama Unije i zemljama koje su potrošači ruskog gasa, uključujući Srbiju, u kojem se traži odgovor EU na to zašto Ukrajina ne plaća dug od tri i po milijarde dolara, iako su privremene vlasti u Kijevu dobile od Međunarodnog monetarnog fonda tranšu kredita od 3,2 milijarde dolara.

Putin je podvukao da je ruska kompanija za snabdevanje gasom bila primorana da stavi na snagu klauzulu sporazuma s ukrajinskom stranom o plaćanju unapred za isporuke gasa.

Zvaničnici u Briselu su dodali da Evropska komisija i njen predsednik spremaju odgovor na pismo Putina koji je zatražio veću angažovanost Evropske komisije i predočio da Moskva nije dobila odgovore ni na ranije poruke, a naglasio je da je "Rusija i dalje spremna da zajedno s evropskim zemljama radi na pronalaženju opipljivog i poštenog rešenja".

Predstavnica za štampu Evropske komisije Pia Arenhilde-Hansen je s tim u vezi saopštila da "EU jasno očekuje da će sve uključene strane biti pouzdani, odgovorni partneri u snabdevanju u sopstvenom najboljem interesu" i da "energija ne sme biti upotrebljena kao političko oružje".

Izvori EK su dodali da članice EU i Evropska komisija pripremaju odgovor na pismo ruskog predsednika Vladimira Putina, a ocenili su da, takođe, izjave ruskog ministra za energiju Novaka ukazuju na ozbiljnost i otvorenost za prihvatljivo rešenje.

Putin je uputio pisma šefovima država Austrije, Bosne, Bugarske, Cceške, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Francuske, Italije, Makedonije, Moldove, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Turske i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Plan pada u vodu? "Kina je ključni igrač"

Kina je i dalje "ključni snabdevač", piše u izveštaju Allianz Trade-a koji zaključuju da će pokušaji da se ostatak sveta otkloni od trgovine sa njima biti "teško, ako ne i nemoguće".

13:10

18.5.2024.

1 d

Podeli: