Svet

Utorak, 14.02.2012.

00:23

Monsanto kriv za trovanje seljaka

Sud u Lionu presudio je da je gigant u oblasti biotehnologije, kompanija Monsanto, kriv za trovanje jednog francuskog poljoprivrednika hemijskim agensima.

Izvor: Tanjug

Default images

Tokom prvog sudskog procesa ovakve vrste u Francuskoj uzgajivač žitarica Pol Fransoa (47) rekao je da je nakon udisanja preparata ove kompanije protiv korova "laso" pretrpeo neurološke probleme, uključujući gubitak pamćenja, glavobolje i mucanje.

Fransoa krivi kompaniju da nije na etiketi proizvoda istakla odgovarajuće upozorenje.

"Ovo je istorijska odluka jer je prvi put jedan proizvođač pesticida proglašen krivim za trovanje", rekao je advokat Fransoa Laforž za Rojters.

Američka kompanija je razočarana ovakvom presudom i razmotriće da li da uloži žalbu.

Prethodni slučajevi u kojima su poljoprivrednici tužili proizvođače pesticida nisu rezultovali sličnim presudama jer nije mogla da se utvrdi jasna veza između bolesti i izloženosti pesticidima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Plan pada u vodu? "Kina je ključni igrač"

Kina je i dalje "ključni snabdevač", piše u izveštaju Allianz Trade-a koji zaključuju da će pokušaji da se ostatak sveta otkloni od trgovine sa njima biti "teško, ako ne i nemoguće".

13:10

18.5.2024.

1 d

Podeli: