Svet

Petak, 10.07.2020.

16:06

Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji delimično stabilizovana u maju

Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji, drugoj i trećoj ekonomiji Evropske unije, u maju se delimično stabilizovala.

Izvor: SEEbiz

Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji delimično stabilizovana u maju
Foto: Depositphotos, tzido

Francuska proizvodnja u segmentu prerađivačke industrije u maju je porasla 22 odsto u odnosu na april, kada je beležila isti postotni pad, pokazuje izveštaj francuskog statističkog ureda INSEE-a.

Aktivnosti prerađivačke industrije i dalje su 23,4 odsto niži nego u februaru, zadnjem mesecu pre nego što je krenulo zatvaranje ekonomija zbog suzbijanja zaraze koronavirusom, napominju u statističkom uredu.

U industriji u celini proizvodnja je porasla 19,6 odsto u odnosu na april, kada je bila pala 20,6 procenata. U poređenju s februarom i dalje je niža 21,2 odsto.

Godišnje poređenje pokazuje oštar pad proizvodnje – u prerađivačkoj industriji za 27,7 odsto a u ukupnoj za 25,4 procenata u odnosu na maj 2019, pokazuje najnoviji izveštaj francuskog statističkog ureda, prenosi SEEbiz.

U Italiji je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u aprilu uvećana čak 42,1 odsto u odnosu na mesec ranije, ali u poređenju s istim mesecom prošle godine ostaje slabija za 20,3 odsto, objavio je statistički ured Istat.

U tromesečnom razdoblju zaključno sa majem industrijska je proizvodnja pala 29,9 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, pokazuju proračuni Istata.

Evropska komisija u utorak je u sklopu letnjih ažuriranih prognoza objavila da francuskoj i italijanskoj ekonomiji predviđa značajne šokove povezane s koronakrizom, podseća novinska agencija Dpa.

Francuska ekonomija bi, prema procenama EK ove godine moglo da padne 10,6 odsto a italijanska 11,2 odsto. Za Evrozonu u proseku predviđaju pad od 8,7 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: