Svet

Četvrtak, 26.11.2015.

17:11

Šamar za VW, skandal sa potrošnjom goriva

Nemački Folksvagen otkrio je još jedan problem sa softverom koji pogađa potrošnju goriva i koji se nadovezuje na tekući skandal sa emisijom štetnih gasova.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug/AP

"VW ima novi problem sa softverom koji direktno utiče na potrošnju goriva u automobilima", piše nemački list Velt, a prenosi agencija Frans pres.

Sporni softver kontroliše čuvanje energije, koja može biti upotrebljena za punjenje akumulatora, zahvaljujući kom funkcionišu svetla, grejanje i klima uređaji u automobilima. Zbog greške na softveru, automobili moraju da troše više goriva da bi obezbedili funkcionisanje svega toga.

Portparol Folksvagena je za Velt potvrdio da postoji problem, ali i poručio da on pogađa samo određene automobile a ne čitave serije.

Nemački automobilski gigant se bori sa najvećom poslovnom krizom u svojoj 78 godina dugoj istoriji, nakon što je u septembru priznao da je varao na testovima merenja emisije štetnih gasova u SAD kod dizel automobila, što je rezultiralo skandalom koji je pogodio oko 11 miliona automobila širom sveta, primoravajući tadašnjeg generalnog direktora VW-a Martina Vinterkorna da podnese ostavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Podeli: