Svet 6

21.05.2024.

22:55

Evo ko snabdeva Sloveniju

Slovenija je 2023. godine uvezla 68,3 odsto gasa iz Austrije i 28,3 odsto iz Alžira, objavila je danas Agencija Republike Slovenije za energiju (ARSE).

Izvor: Tanjug

Evo ko snabdeva Sloveniju
Shutterstock/Alexander Knyazhinsky

Podeli:

Agencija smatra da ruski gas i dalje predstavlja veliki udeo u uvozu tog energenta iz Austrije, kako u 2023, tako i u prvoj polovini 2024, prenosi STA.

Kako je navedeno, udeo gasa uvezenog iz Austrije opao je sa 82,1 odsto iz 2022. godine, dok je uvoz iz Alžira značajno porastao sa 3,8 odsto u istom periodu.

Slovenačka agencija navodi kako ne može sa sigurnošću da kaže koliko je gasa uvezenog iz Austrije ruskog porekla.

Pretpostavke su takve, kako je navedeno, iako uvoznici gasa nisu imali direktne ugovore o isporuci tog energanta iz Rusije.

"Kupci su veoma svesni rizika u pogledu pouzdanosti snabdevanja na različitim čvorištima prirodnog gasa i kod različitih trgovaca na tržištu Evropske unije", saopštila je Agencija za energetiku.

Ministarstvo životne sredine, klime i energetike navodi da dobavljači traže nove linije, poput snabdevanja tečnim prirodnim gasom iz Azerbejdžana.

Uporedo s tim vlada u Ljubljani nudi subvencije za prelazak na obnovljive izvore energije, pre svega industrijskom sektoru, koji je najveći potrošač prirodnog gasa.

"Slovenački dobavljači više ne dobijaju direktne pošiljke od ruskog Gasproma", navelo je ministarstvo i dodalo da je neutvrđen konkretan izvor gasa, nabavljenog preko austrijskog gasovoda.

Evropska komisija nedavno je konstatovala kontinuirano oslanjanje Slovenije na ruski gas, uvezen preko Austrije.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: