Svet 4

22.05.2024.

8:39

Pentagon "na nogama": Na ivici smo svemirskog rata; Kosmos 2576 vs. USA 314

Portparol Pentagona, brigadni general Pat Rajder rekao je u utorak uveče da je Rusija prošle nedelje lansirala satelit koji može da ima mogućnost da pokrene napade na druge satelite.

Izvor: pronews.gr

Pentagon "na nogama": Na ivici smo svemirskog rata;  Kosmos 2576 vs. USA 314
EPA/SPACEX HANDOUT

Podeli:

Kako je rekao, "Rusija je lansirala satelit u nisku Zemljinu orbitu, za koji procenjujemo da je verovatno svemirsko oružje".

Portparol Pentagona je rekao da je rusko "oružje" u "istoj orbiti" kao i američki satelit i dodao da će Vašington nastaviti da prati situaciju i da mora biti spreman da zaštiti svoje interese.

Za sada nema komentara sa ruske strane, preneo je grčki portal pronews.gr.

Podseća se da su se Rusija i SAD poslednjih nedelja više puta sukobljavale u UN oko svemirskog oružja, optužujući jedna drugu da nastoje da militarizuju svemir.

Ranije juče, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da SAD nastoje da pretvore svemir u "arenu vojne konfrontacije".

Stručnjaci za odbranu odavno upozoravaju da će svemir verovatno postati sledeći front sukoba u svetu koji sve više zavisi od tehnologije.

Brigadni general Rajder rekao je da Pentagon veruje da je ruski satelit "verovatno sposoban da napadne druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti".

"Rusija je razvila ovo novo anti-svemirsko oružje u istoj orbiti kao satelit američke vlade (...) Imamo odgovornost da budemo spremni da zaštitimo i branimo domen, svemirski domen", dodao je portparol Pentagona.

Isto je potkrepio i njegovim izjavama Rojtersu i predstavnik američke svemirske administracije, uz napomenu da je ruski satelit Kosmos 2576 lansiran 16. maja sa kosmodroma Pleseck, oko 800 km severno od Moskve.

U saopštenju ruske svemirske agencije Roskosmos navodi se da je lansiranje 17. maja, a razlika u datumima koje su dali Moskva i Vašington verovatno objašnjava vremenska razlika, obavljeno u "interesima Ministarstva odbrane Ruske Federacije".

Iako nijedna strana nije objavila nikakve druge detalje, analitičari kažu da se čini da je Kosmos 2576 u istoj orbiti kao i američki satelit USA 314.

Od početka svoje intervencije u Ukrajini u februaru 2022, Rusija je upozoravala da bi američki sateliti koji pomažu kijevskim oružanim snagama mogli biti legitimne mete.

Prošlog februara Bela kuća je saopštila da Rusija razvija "uznemirujuće" novo svemirsko oružje, koje još nije razvila.

U prošlogodišnjem izveštaju vašingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije navodi se da Rusija razvija niz anti-satelitskog oružja (ASAT), uključujući raketu koja je uspešno testirana u novembru 2021. da uništi satelit iz sovjetske ere, navodi BBC.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: