Svet

Utorak, 30.06.2015.

08:32

Ako niste primetili, banke su nam zatvorene

Grčki premijer Aleksis Ciprasa jasno je stavio do znanja da Atina nema za otplatu 1,6 milijadi evra duga Međunarodnom monetranom fondu (MMF)

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP

Razgovori između grčke levičarska vlade i njenih kreditorske trojke Evropske unije, Evropska centralna banka i MMF prekinuti su prošle nedelje pošto je Cipras rekao da će dogovor staviti za izjašnjavanje na referendumu.

U nameri da "smiri živce stranim poveriocima" juče je Cipras ostavio "otvorena vrata za pregovore", rekavši da će referendum 5. jula o poslednjem predlogu poverilaca "gotovina u zamenu za planiranu reformu" omogućiti Atini "jače oružje" u borbi za dogovor oko duga, prenela je agencija AFP.

Međutim, premijer je jasno stavio do znanja da Grčka neće biti u stanju da nabavi 1,6 milijardi evra i plati MMF danas kada ističe krajnji rok za otplatu rate duga.

"Kako je moguće da poverioci čekaju isplatu MMF-a kada su naše banke ugušene", rekao je kasno sinoć Cipras u intervjuu ERT televiziji.

Lideri EU, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, francuskog predsednika Fransoa Olanda i italijanskog premijera Mateo Rencija, iznenadila je Ciprasova najava referenduma narednog vikenda.

Oni su upozorili da bi narodni plebiscit mogao zapravo da bude izjašnjavanje da li Grcka ostaje u evro zoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: