Svet

Utorak, 28.06.2016.

09:18

VW pristao da plati 14, 7 mlrd $ odštete

Folksvagen je pristao da plati 14,7 mlrd $ u sklopu nagodbe s vlastima i vlasnicima automobila, u sporu vezanom za lažiranje emisije gasova iz VW automobila.

Izvor: Beta

VW pristao da plati 14, 7 mlrd $ odštete
(Foto: Getty images)

Prema nagodbi, koju je predstavio Okružni sud u San Fransisku, VW će morati da isplati nešto preko 10 milijardi dolara na ime otkupa ili popravke oko 475.000 vozila, u koje je ugrađen sporni softver za manipulacije vrednostima izduvnih gasova, prenosi agencija AP.

Jedan deo sredstava će otići na obeštećenje vlasnika koji će dobiti između 5.100 i 10.000 dolara zavisno od starosti njihovih vozila.

Nemačka kompanija će, takođe, morati da plati američkoj vladi 2,7 milijardi dolara za kršenje ekoloških propisa, i potrošiće 2,0 milijarde dolara na tehnologije za smanjenje emisije štetnih gasova.

VW je priznao da su njegova 2,0-litarska dizel vozila bila programirana tako da uključe kontrolu emisije štetnih gasova tokom laboratorijskih testova i da je isključe tokom vožnje na otvorenom putu.

VW, koji poseduje 12 brendova, od "audija" do "poršea", "lamborginija", "škode" i SEAT-a, upao je u septembru prošle godine u najveću krizu do sada, kada je u javnost isplivalo da je u 11 miliona vozila širom sveta ugradio softver za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

11 h

Podeli: