Srbija

Sreda, 17.12.2014.

12:56

"Samo u Srbiji radnik plaća porez"

Sistem oporezivanja u Srbiji je nekorektan i neefikasan, jer daje veliki značaj indirektnom oporezivanju a neformalna ekonomija je jedan od najvećih problema.

Izvor: Tanjug

Default images

To je ocenio evropski ekonomski ekspert Martin Hutsebaut na predstavljanju programa "Poreski sistem i politika, neformalna ekonomija i korupcija u Srbiji".

On je ukazao da direktni porezi od PDV-a u našoj zemlji čine sedam procenata a indirektni porezi po istom osnovu skoro 20 odsto, što jasno ukazuje da najveći deo prihoda dolazi iz neformalnog oporezivanja. On je takođe predočio da u Srbiji porezi na plate idu na teret zaposlenog a ne kompanija, dok je u zemljama Evrope taj odnos znatno drugačiji, a najčešće su porezi na teret zaposlenog oko 13 odsto a na teret kompanija 33 procenta.

Neformalna ekonomija u svim pojavnim oblicima, jedan je od najvećih problema sa kojima se suočava privreda Srbije, ocenili su učesnici današnje konferencije.

Negativne posledice, posebno u oblastima utaje poreza, distorzije tržišta, nelojalne konkurencije i neefikasne raspodele resursa su dalekosežne, jedan je od zaključaka učesnika skupa.

Osnovni uzroci za pojavu neformalne ekonomije i njeno ukorenjivanje u privredni sistem je inertnost formalnog tržišta rada, visok stepen otvorene i prikrivene nezaposlenosti, neadekvatna fiskalna politika i regulativa, niska cena rada na formalnom tržištu, neefikasni i nerazvijeni kontrolni mehanizmi, kao i direktno uplitanje politike u ekonomiju i svesno tolerisanje te pojave.

Ključne posledice neformalne ekonomije su negativne i dugoročne a najčešći pojavni oblici neformalne ekonomije su rad bez ugovora o radu (na crno), isplata zarade na ruke i promet u gotovini.

Država bi morala da se angažuje na ovom planu zbog većeg punjenja budžeta, poslodavci zbog eliminacije nelojalne konkurencije a sindikati zbog mogućnosti radno-pravne zaštite i unapređenja socijalnog položaja zaposlenih, zaključeno je na skupu.

Projekat "Poreski sistem i politika, neformalna ekonomija i korupcija u Srbiji" organizuju organizacije ITUC PERC i LO iz Norveške u saradnji sa predstavnicima Saveza samoslalnih sindikata Srbije i UGS nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

13 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: