Srbija

Sreda, 16.04.2014.

21:49

Hrana bezbedna skoro kao u EU

Više od 90% regulative u oblasti bezbednosti hrane u Srbiji je već harmonizovano sa evropskim propisima i sada ostaje da se sva ta rešenja primene i u praksi.

Izvor: Tanjug

Default images

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović je, uoči skupa na temu "Saradnja proizvođača i potrošača na unapređenju bezbednosti i kvaliteta hrane", istakao da je sistem bezbednosti hrane "vrlo živ sistem", koji se stalno "fino šteluje".

"Hrana u Srbiji je bezbedna... u proizvodnji i preradi hrane ne postoji '100 odsto sigurno', ali se trudimo da naš sistem bezbednosti hrane funkcioniše i u onom delu kada dođe do rizika, da se što pre otkrije i reaguje", istakao je Budimović.

On je objasnio da je reč o takvoj vrsti proizvodnje, gde je neminovno, da prilikom tehnoloških procesa, kao i u proizvodnji sirovina, čuvanja, distribucije, transporta, dođe do izvesnih odstupanja.

Budimović je ponovio da je zato vrlo bitno primeniti sistem identifikacije i otklanjanja rizika, kao i obezbediti potrebne mehanizme. On je naglasio da je sledljivost vrlo bitna, ne samo za animalne, nego i za biljne proizvode.

Budimović je podsetio da su skoro objavljena dva vrlo važna pravilnika o aditivima i deklarisanju, dodajući da ih treba u potpunosti primeniti.

"Kupac mora da zna šta kupuje i koristi, bez ozbira na to kojoj je o ciljnoj grupi potrošača reč", kazao je Budimović u PKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Podeli: