Srbija

Petak, 25.03.2011.

16:37

Kuvajćani ulažu u Prokop i autoput

Kuvajtski ministar finansija Mustafa Jasem al Šamali izrazio je spremnost Kuvajta da ulaže u infrastrukturne projekte u Srbiji.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

On je pozvao srpska preduzeća da učestvuju na tržištu njegove zemlje.

Kuvajtski ministar je kazao da je tokom dvodnevne posete Beogradu razgovarao o svim pitanjima koja se tiču saradnje dve zemlje i da postoji saglasnost u svim oblastima.

"Spremni smo da učestvujemo u infrastrukturnim projektima u izgradnji železničke stanice i autoputa", rekao je Al Šamali, a Ljajić je pojasnio da je reč o drugoj fazi izgradnje železničke stanice Prokop.

Al Šamali je takođe naveo da će se u naredne četiri godine realizovati plan za razvoj Kuvajta. On je rekao da je Kuvajt u plan razvoja uneo značajne promene, zahvaljujući kojima srpska privreda može da učestvuje.

"Pozvali smo vaše kompanije da u tome učestvuju, kao što su nekad radile jer se za njih otvara dosta prostora. Srpska preduzeća nekad su bila dosta prisutna, ona su izgradila i jedan od simbola Kuvajta", istakao je on.

Al Šamali je izrazio nadu da će predstojeća posete srpskog predsednika i privrednika Kuvajtu biti iskorišćena na najbolji način. Predsednik Srbije Boris Tadić, naime, za petnaestak dana će posetiti Kuvajt i da će sa njim ići grupa od tridesetak privrednika iz Srbije i tamo održati poslovni forum.

Ljajić: Želimo da se vratimo na tržište Kuvajta

Al Šamali i srpski ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić su potpisali memorandum o razumevanju o vazdušnom saobraćaju i zapisnik sa zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku i tehničku saradnju Srbije i Kuvajta. Ljajić je rekao da je to bila prva sednica Mešovitog komiteta i da je na njoj napravljen presek ukupnih bilateralnih odnosa i ustanovljene mogućnosti za proširenje saradnje.

Prema njegovim rečima, konstatovano je da Srbija i Kuvajt imaju odlične političke odnose i da između dve zemlje nema otvorenih pitanja o čemu svedoče i uzajamne posete premijere u razmaku od godinu i po dana.

"Nažalost, takvi dobri politički odnosi nisu praćeni odgovarajućom ekonomskom i privrednom sardnjom", rekao je Ljajić i naveo da je trgovinska razmena dve zemlje prošle godina bila 1,3 miliona dolara.

Ljajić je rekao da je obostrano konstatovano da, pored zainteresovanosti Kuvajta da investira u beogradski železnički čvor i izgradnju autoputeva, postoji interes za zajednička ulaganja dve zemlje u oblasti poljoprivrede, zdravstva i turizma.

"Mi želimo da se vratimo na tržište Kuvajta, gde je naša građevinska operativa imala odlične reference i izgradila mnoge objekte. Želimo i da naši lekari i medicinsko osoblje budu prisutni na tom prostoru", precizirao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: