Srbija

Sreda, 15.12.2010.

15:22

Hrvati i Srbi zajedno do tržišta

Srpski i hrvatski privrednici treba zajedno da nastupe na trećim tržištima, kaže hrvatski amabasador u Beogradu Željko Kuprešak.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

On je danas posetio Jagodinu sa delegaciojom trinaest hrvatskih privrednika, zainteresovanih za ulaganje u jagodinsku industrijsku zonu.

"Pozivam srpske i hrvatske privrednike da zajednički nastupe na trećim tržištima, jer ni Hrvatska ni Srbija same nemaju kapacitete da podmire tržišta trećeg sveta i zato bi zajednički nastup bio u interesu i Hrvatske i Srbije", kaže ambasador Hrvatske.

"Prošlost nam je bila turbulentna i ružna, koja se ne može zaboraviti, ali se u njoj ne može živeti i ne možemo se boriti za bolju prošlost. Devedesetih godina je ekonomska razmena između Hrvatske i Srbije bila tri milijarde dolara, a sada je utrostrucena", rekao je Kuprešak.

On je podsetio da su Hrvatska i Srbija davedesetih godina, kada su bile u zajedničkoj državi, imale ekonomsku razmenu od tri milijarde dolara i da su ulaganja Hrvatske u Srbiju, u "posljednjih 20 godina oko 500 miliona evra.

"Ja pozivam privrednike iz Srbije da dođu u Hrvatsku i da na licu mesta vide gde bi imali interes da investiraju. Predlažem da srpski privrednici posete možda najrazvijeni deo Hrvatske, a to je severni deo, konkretno Varaždin", rekao je Kuprešak.

On je ocenio da će se obostranim investiranjem još više stabilizovati ekonomska i politička situacija dve zemlje i preporučio Bjelovarsku i Varaždinsku regiju za investiranje privrednika iz Srbije.

Snaženjem privredne saradnje dve zemlje rade za dobrobit Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, istakao je Kuprešak i dodao da su ekonomska i politička saradnja "naša evropska budućnost".

"Hrvatska sa velikom pažnjom prati približavanje Srbije Evropskoj uniji i pomoći će "savetima bilo dobrim bilo lošim koje smo mi osetili na koži", zaključio je Kuprešak.
Sastanku hrvatskih i srpskih privrednika prisustvovao je i gradonacelnik Jagodine Dragan Marković Palma.

Pozdravljajući goste, gradonačlenik Jagodine Dragan Marković Palma je istakao da su dva predsednika Srbije Boris Tadić i Hrvatske Ivo Josipović "utrli put saradnje i na nama privrednicima je da ih sledimo".

"Pare nisu obojene, nema ljubavi u ekonomiji, postoji obostran interes", rekao je Marković i naglasio da Srbija želi da sarađuje sa Hrvatskom, u kojoj ima svoje poslovne partnere.

"Srbija želi da sarađuje sa Hrvatskom i mi prihvatamo poziv ambasadora Kuprešaka i uskoro ćemo napraviti jednu privednu delegaciju koja će posetiti Hrvatsku, u cilju uspostavljanja saradnje i otvaranja novih radnih mesta, koja su potrebna i Srbiji i Hrvatskoj", rekao je Marković.

Političari i jedne i druge zemlje su za saradenju i istakao je Marković i dodao da u Srbiji postoji stabilnost za ulaganja, a ekonomska kriza i u Srbiji i u Hrvatski se samo radom mogu prevazići.

Prilikom posete Industrijskoj zoni, površine 150 hektara kraj koridora 10, Marković je naveo da je tu za investitore sve besplatno, a jedini uslov je zaposljenje 23 radnika po hektaru.

Gradonačelnik Jagodine je predložio da u Hrvatskoj budu prioritet proizvodi iz Srbije, koji se ne proizvode u Hrvatskoj i da u Srbiji budu prioritet proizvodi iz Hrvatske, koji se ne proizvode u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: