Srbija

Nedelja, 27.06.2021.

21:35

Mali najavio lepe vesti za sve građane Srbije: "Biće prostora za povećanje plata"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je večeras da smo trenutno "i dalje u sprovođenju trećeg ekonomskog programa podrške građanima i privrede".

Izvor: B92, Tanjug

Mali najavio lepe vesti za sve građane Srbije:
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

"Prošle godine smo sproveli dva programa ukupne vrednosti od 8 milijardi evra i sačuvali smo našu ekonomiju, ne samo zdravlje naših građana kroz nabavku vakcina, respiratora, izgradnju dve nove kovid bolnice, nego i što smo uspeli da izbegnemo masovna otpuštanja i zatvaranje fabrika", rekao je on.

Takođe, istakao je da je država u ovom trenutku isplatila pomoć u vidu od 50 odsto od tri minimalne zarade, 30 evra svim građanima, 60 evra svima bez posla, a isplatila je i 100 evra građanima na Kosovu i Metohiji i 200 evra onima koji žive tamo, a nemaju posao.

"Ono što nas još čeka da ispunimo u julu i avgustu jeste isplata pune minimalne zarade za one koji rade u oblasti ugostiteljstva, turizma... I naravno na jesen 50 evra za sve penzionere i dodatnih 30 evra", istakao je ministar Mali.

Naglasio je da se država pokazala ozbiljno i efikasno i da će stopa rasta biti veća od očekivane, pa je najavio i povećanje plata.

"Nama je očekivana stopa rasta 6 odsto ove godine, biće više od toga, to znači za građane ne samo da ćemo imati još novca za auto-puteve, bolnice, škole, vrtiće, već i da ćemo imati prostora za povećanje plata".

Dodao je da je 2012. godine prosečna plata u našoj zemlji bila je 329 evra, a sada je 565 evra, pa otkrio i do koliko će ona ići.

"Ići ćemo i na 600, 700 evra. Naša politika je vezana za rast životnog standarda građana Srbije. Mislim da ćemo negde u septembru, oktobru imati lepe vesti za sve građane Srbije", zaključio je Mali gostujući u emisiji "Hit Tvit" na TV Pinku.

"Mnogo ulažemo u vojsku i ulagaćemo još više"

Siniša Mali prokomentarisao je i današnju vojnu vežba "Munjeviti Udar 2021" na privremenom poliginu Pešter kod Sjenice.

Rekao je da je na toj vežbi pokazana sva snaga Vojske Srbije u odvraćanju eventualne agresije na našu teritoriju i naglasio da Srbija ne bi mogla da ima takvu vojsku da nema jaku ekonomiju.

Mali je rekao da je kao građanin bio impresioniran onim što je Vojska Srbije danas prikazala i naglasio da će se nastaviti ulaganja u vojsku.

"Radi se o potpuno drugačijoj vojsci, ako pogledate opremu i ljudstvo, to je potpuno drugačija slika naše zemlje", rekao je Mali.

On je podsetio da u vreme kada je predsednik Aleksandar Vučić bio ministar odbrane, Vojska Srbija imala dva MiG-a 21, koje su zvali "mrtvački sanduci".

"Imala je jedan MiG- 29 koji nije mogao da poleti, a danas ste imali prilike da vidite 11 MiG-ova 29, potpuno naoružanih, četvrta plus generacija. Svaki od tih MiG-ova, sa celokupnim naoružanjem, košta između 90 i 100 miliona evra. Ne bismo mogli da imamo takvu vrstu da nam nije jaka ekonomija", naveo je Mali.

On je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja i da želi da održava zajedničke vežbe u savezima i da ima dobru ekonomsku saradnju sa svima, kako i da ostane faktor mira i stabilnosti u regionu.

Podsetio je i na plate u Vojsci, te naveo da je martovska plata u odnosu na novembarsku bila 17,6 odsto veća, uprkos pandemiji korona virusa.

"Mnogo ulažemo u vojsku i ulagaćemo još više", poručio je Mali.

Osvrnuo se i na kritike u vezi sa pravljenjem budžeta svake godine, koje, kako je rekao, stižu od Fiskalnog saveta i iz inostranstva zbog velikih ulaganja u vojsku.

"Srbija ulaže u sve, imamo novca uprkos koroni, naše javne finansije su stabilne, javni dug u odnosu na BDP je ispod 60 odsto, nema inflacije, nema promena kursa... Ulažemo u ono što je za nas prioritet, a prioritet su infrastruktura, putevi, bolnice, porast životnog standarda građana Srbije, porast plata i penzija, ali i ulaganje u našu vojsku. Mi od te strategije nećemo odustati", poručio je Mali.

On je dodao da je u pitanju odbrambeni mehanizam kako bi Srbija zaštitila svoju teritoriju i kako bi izbegla da uđe u "neke ratove koji su bili u prošlosti".

"Da izbegnemo ono što je Vučić rekao - da se bilo koje srpsko dete vrati u sanduku. To je slika koju ne želi da vidi dok je predsednik i to dovoljno govori u prilog tome da hoćemo i saradnju, hoćemo da pričamo i razgovaramo, ali postoji granica i ova naša vojska čuva tu granicu", zaključio je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: