Srbija

Subota, 05.06.2021.

11:35

Povećanje plata i penzija: Prostora ima, uz jedan ključan faktor

Da će i ove godine biti doneta odluka o povećanju plata i penzija sada je još izvesnije.

Izvor: Blic, B92

Povećanje plata i penzija: Prostora ima, uz jedan ključan faktor
Foto: Maja Marjanovic/Shutterstock

Juče je stigla i zvanična izjava da ima prostora za povišice u javnom sektoru, kao i za naše najstarije građane, a dodatni argument su i novi podaci o privrednom rastu Srbije.

Prema informacijama Blic Biznisa, konkretna odluka o rastu primanja bi trebalo da bude doneta u poslednjem kvartalu godine. Tada će biti poznato i koliko će rasti BDP zemlje i sa kojim privrednim rastom bi trebalo da završimo godinu - i to su parametri koji određuju konačan rast plata i penzija.

"Krajem prošle godine doneta je odluka o rastu penzija za 5,9 odsto i to je povišica koja je stupila na snagu u januaru ove godine. Osnova rasta bila je švajcarska formula koja znači da se rast penzija usklađuje sa 50 odsto rasta inflacije i 50 odsto rasta zarada. Imajući u vidu da se ove godine oečkuje veći rast BDP, ali veća i inflacija i zarade, to znači da bi trebalo očekivati i veći rast penzija", kaže Blicov izvor.

Njihov sagovornik dodaje da bi odluka o povišicama mogla da bude donesena u oktobru ili novembru, a da bi povišice trebalo očekivati ili od januara sledeće godine ili s kraja ove godine. Dodaje i da kod penzionera nikako ne treba isključiti mogućnost jednokratne pomoći, što je bila praksa i prethodnih godina.

Nova informacija je i da će rast penzija biti veći nego što je to bilo ove i prethodnih godina.

"Biće još većeg povećanja penzija u narednom periodu. Primanja najstarijih rašće brže nego do sada", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U javnom sektoru rast po delatnostima

Što se tiče plata u javnom sektoru, prosek u martu je iznosio 72.407 dinara, što je za 5.000 više nego u novembru prošle godine, pokazuju podaci RZZS.

One su prethodnih godina rasle različito po delatnostima i rast se kretao u proseku od osam do 15 odsto. Najveći rast bio je u zdravstvu, ali su povišice recimo u 2019. godini pre korone, bile devet odsto za zaposlene u prosveti, te sudije, tužioce, zaposlene u sudovima i tužilaštvima, kao i radnike u ustanovama socijalne zaštite i pripadnici bezbednosnih službi i snaga.

Treba reći i da javna preduzeća nisu svake godine bila na listi delova javnog sektora koji je imao pravo na povišice. Ukoliko je i bilo rasta on je iznosio 5 odsto na godišnjem nivou.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da da će biti prostora za novo povećanje plata i penzija ako stopa rasta BDP-a bude 6 odsto. Samo u drugom kvartalu on očekuje rast od 10 do 11 odsto. Prethodno je iz Nemanjine 11 najavljeno i da bismo mogli da očekujemo čak i rast do 7 odsto.

"Napadamo rast preko lične potrošnje, porasta plata, penzija, investicija. Pokušavamo da podstaknemo i ličnu potrošnju, povećavamo plate i penzije i tako pokušavamo da stimulišemo našu privredu. Ceo svet govori kako treba naći nove izvore rasta i mi na tome radimo", rekao je Mali.

Srbija ima najveću prosečnu platu u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da Srbija ima najveću prosečnu platu u regionu.

Ona je u martu iznosila 556 evra. Dodao je i da veruje da uskoro po visini plata možemo da preteknemo i Bugarsku gde je prosečna plata 580 evra.

Poručio je da je, prema zvaničnim podacima, plata u Crnoj Gori u martu, bila 526 evra, u BiH oko 500 evra, kao i da je u Severnoj Makedoniji bila za 100 evra manja nego u Srbiji , a u Albaniji za 150 do 160 evra manja nego kod nas.

"Pretekli smo sve u regionu po mesečnim primanjima", naglasio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: