Srbija

Subota, 16.11.2019.

09:00

Al Dahra gradi biogasna postrojenja u Beogradu

Kompanija "Al Dahra Srbija", koja je prošle godine postala vlasnik PKB-a, planira izgradnju privredno-industrijskog kompleksa u Beogradu, piše Politika.

Izvor: Tanjug

Al Dahra gradi biogasna postrojenja u Beogradu
Foto: Depositphotos/vschlichting

Reč je o 10 biogasnih postrojenja koja bi trebalo da budu izgrađena na teritoriji opštine Palilula, piše list.

Kako se navodi, plan je da jedno od postrojenja bude podignuto na zemljištu u okviru farme krava Vrbovsko, ali i dve nove farme koje "Al Dahra" namerava da izgradi u okviru zemljišnog kompleksa bivšeg PKB-a između Glogonjskog rita i Kovilova.

Najavljeno je da će urbanistički projekat biti na javnom uvidu od 18. do 25. novembra.

Beogradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove najavio je na svom portalu javnu prezentaciju, piše list.

Ističe se da reč o 10 nezavisnih biogasnih postrojenja od po 0,999 megavata u 10 faza.

Član Upravnog odbora Udruženja "Biogas" i vlasnik elektrane u Botošu Branislav Pomoriški rekao je za Politiku da je reč o dobroj investiciji, jer je biogas najbolji oblik obnovljivih izvora. Kaže da je i najskuplji, jer je cena izgradnje postrojenja na biogas, ako se koristi najbolja tehnologija, oko 2,8 miliona evra za jedan megavat.

Biogas je budućnost obnovljivih izvora energije u Srbiji, rekao je Pomoriški i naveo da sada u Srbiji na mreži ima oko 14 megavata i oko 12 postrojenja, što je malo ako se, recimo, uporedi s najrazvijenijom zemljom na tom planu, Nemačkom, koja ima više od 1.000 megavata na mreži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Plan pada u vodu? "Kina je ključni igrač"

Kina je i dalje "ključni snabdevač", piše u izveštaju Allianz Trade-a koji zaključuju da će pokušaji da se ostatak sveta otkloni od trgovine sa njima biti "teško, ako ne i nemoguće".

13:10

18.5.2024.

1 d

Podeli: