Srbija

Ponedeljak, 08.07.2019.

09:40

Šansa za BIP: Raspisan oglas za novog zakupca čuvene fabrike piva

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je oglas za skupljanje ponuda za zakup proizvodnih kapaciteta Beogradske industrije piva (BIP) u stečaju.

Izvor: B92

Šansa za BIP: Raspisan oglas za novog zakupca čuvene fabrike piva
FOTO: MIlenko Kovaèeviæ

Budući zakupac pogona BIP-a imaće obavezu da zaposli najmanje 100 ljudi koji su bili zaposleni u toj fabrici i da mesečno proizvodi više od 5.000 hektolitara piva, kao i da nastavi proizvodnju sirćeta.

Rok za dostavljanje ponuda je 18. jul.

Firma M6 EDEN SRB, u vlasništvu makedonskog biznismena Svetozara Janevskog bila je dve godine zakupac BIP-ovog pogona.

Oni su u petak za B92 izjavili da su prekinuli ugovor o zakupu koji je trajao od 2017. godine.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, rekao je za Prva TV da će država što pre naći novog zakupca, kako bi se nastavila proizvodnja u jednoj od najslavnijih pivara u regionu.

Podsećamo, pre dve godine BIP je zakupila kompanija M6 EDEN SRB iza koje stoji makedonski Svetozar Janevski i tada je proizvodnja piva obnovljena.

Zakup je koštao oko 900.000 evra godišnje, angažovano je 150 radnika, a Janevski koji je vlasnik vinarije Tikveš najavljivao je izgradnju nove fabrike piva u Srbiji.

Tom prilikom, on je najavljivao da će zakup BIP-a trajati 2-3 godine, dok nova fabrika piva ne bude izgrađena, kao i da će sa Vladom Srbije dogovoriti lokaciju za novu fabriku.

Većinski vlasnik BIP-a je država Srbija koja preko Registra akcija i udela ima 51,9 odsto u kapitalu, a ostatak je u rukama manjskih akcionara.

BIP je prvi put privatizovan 2007. godine, tada konzorcijumu pravnih lica Alita iz Litvanije i United nordic beverages iz Švedske, a zbog neispunjavanja obaveza ovaj ugovor je raskinut 2010. godine. BIP je trenutno u stečaju, a svi radnici u proizvodnji su na godišnjem odmoru do 16. jula, kada očekuju da će ponovo da se pokrene proizvodnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Plan pada u vodu? "Kina je ključni igrač"

Kina je i dalje "ključni snabdevač", piše u izveštaju Allianz Trade-a koji zaključuju da će pokušaji da se ostatak sveta otkloni od trgovine sa njima biti "teško, ako ne i nemoguće".

13:10

18.5.2024.

1 d

Podeli: