Srbija

Petak, 03.12.2010.

00:14

Auto-gas poskupljuje na 80 dinara?

Rast cena tečnog naftnog gasa na pumpama nastavljen je novim poskupljenjem posle kog će koštati 71,5 dinara po litru, a do kraja godine možda i svih 80 dinara.

Izvor: Novosti

Default images

Novi talas povećanja cena se, tako, može očekivati i na drugim pupmama, jer trgovci slobodno formiraju cenu u skladu s tržištem.

Stručnjaci kažu da se do kraja godine može očekivati da se TNG “popne” na - 80 dinara po litru. U Ministarstvu rudarstva i energetike razmišljaju da počnu sa ograničavanjem cene TNG, kao što je slučaj kod benzina.

Ovo je, ujedno, i četvrto poskupljenje auto-gasa u novembru. Tako se cena tokom samo mesec dana povećala za 13 dinara, a brojke pokazuju da je od početka godine tečni naftni gas poskupeo 32 odsto. "Izgleda kao da nema kraja poskupljenju auto-gasa", kaže Bora Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica i dodaje da će se, ako se ovakav trend nastavi, do kraja godine cena popeti na 80 dinara po litru.

Tatić navodi da "jaka zima u zapadnoj Evropi utiče na povećanje potrošnje, a cena TNG se i u Srbiji formira tržišno. A u prilog poskupljenju idu i remonti rafinerija u Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj".

Inače, iz uvoza dolazi oko 70 odsto gasa potrebnog za tržište Srbije, dok se u rafineriji nafte u Pančevu proizvede oko 30 odsto za domaću potrošnju.

Prema rečima Milana Budimira iz Ministarstva energetike, zbog značajnog porasta cena TNG proteklih dana, razmišlja se o određivanju maksimalne cene ovog goriva, jer bi se tako stabilizovalo tržište i zaštitili potrošači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

18 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: