Svet 13

16.06.2024.

15:18

80 zemalja reklo "da"

Završnu deklaraciju Samita o miru u Ukrajini, koji se održava u Švajcarskoj, potpisalo je 80 zemalja, ali ne i zemlje BRIKS-a, kao ni Meksiko, Indonezija i Tajland, prenose švajcarski mediji.

Izvor: Tanjug

80 zemalja reklo "da"
Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP

Podeli:

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je ranije u nedelju da je tekst deklaracije sa Samita o miru o Ukrajini spreman i da su svi principijelni stavovi Kijeva uzeti u obzir.

Kako javlja švajcarski RTS, završnu deklaraciju potpisalo je 85 država i institucija od stotinak delegacija koje su učestvovale na skupu u švajcarskom letovalištu Birgenštok, blizu Lucerna. Potpisnici deklaracije, među kojima je i Ukrajina, smatraju da je za dostizanje mira potrebno učešće i "dijalog svih strana".

Dokument nisu potpisale Jermenija, Bahrein, Brazil, Vatikan, Indija, Indonezija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Slovačka, Južna Afrika, Švajcarska, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati. Ukrajinska konferencija održava se ovog vikenda u letovalištu Burgenštok u blizini Lucerna.

Na njemu učestvuju 92 zemlje, uključujući 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU, Savet Evrope i UN. Predsednik SAD Džo Bajden, predsednik Kine Si Đinping, predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva i lideri mnogih drugih država nisu došli u Švajcarsku. Neki učesnici događaja, kao što su potpredsednica SAD Kamala Haris i nemački kancelar Olaf Šolc, otišli ​​su ranije.

Rusija nije pozvana na samit. Kremlj je na ovo odgovorio da je traženje načina da se ukrajinski sukob reši bez učešća Moskve nelogično i uzaludno.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: