Region

Ponedeljak, 27.08.2007.

15:09

Prodato 75 odsto akcija Rompetrola

Dinu Patričju je prodao naftnoj kompaniji "Kazmunaj gaz" iz Kazahstana 75 odsto akcija Rompetrola za 2,7 milijardi dolara.

Izvor: Beta

Default images

Patričju, vlasnik rumunske kompanije Rompetrol, je izjavio da tom transakcijom Rompetrol ima pristup naftnim poljima u Kazahstanu i energetskim resuersima, što će osigurati nezavisnost od nabavki iz Rusije.

Vrednost kompanije Rompetrol je procenjena na 3,616 milijardi dolara, a njen vlasnik će raspolagati sa četvrtinom akcija i ostaće predsednik i generalni direktor kompanije, što je predviđeno u ugovoru za kompanijom iz Kazahstana.

Državna naftna kompanija "Kazmunaj gaz" iz Kazahstana, već neko vreme je najavljivala da namerava da uđe na evropsko tržište.

Transakcija kompanije Rompetrol još treba da dobije saglasnost Brisela, ali se u Rumuniji procenjuje da to neće biti problem, jer je Evropska unija promovisala strategiju za pronalaženje resursa energije, koji bi bili alternativni ruskim energetskim zalihama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: