Petak, 28.11.2014.

09:34

Investitor samo da sačeka 28 dana

Novi Zakon o planiranju i izgradnji koji će omogućiti izdavanje građevinskih dozvola u roku od 28 dana, tokom decembra biće usvojen u Skupštini Srbije.

Izvor: Beta

Default images

To je rekla ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović i dodala da je ministarstvo pripremilo i sva podzakonska akta, tako da će Zakon o planiranju i izgradnji stupiti na snagu odmah, prvog dana usvajanja.

"Do kraja januara 2015. godine, očekujem da će zaposleni u lokalnim samupravama već moći da kažu - da, mi možemo da izdamo dozvolu o roku od 28 dana", rekla je Mihajlović za RTV Pink.

Ona je naglasila da se do sada za građevinsku dozvolu čekalo od 200 do 700 dana, a u Beogradu 316 dana.

Prema njenim rečima, građevinska dozvola će od sada moći da se izda u tako kratkom roku zato što će potencijalni investitor za sve što mu treba dolaziti na jedan šalter koji će se nalaziti u zgradama opština lokalnih samouprava.

Mihalović je kazala da će investitor, bilo da je u pitanju građanin ili velika nacionalna kompanija, doći na šalter da preda idejni projekat, a da će sve ostalo uraditi zaposleni u lokalnoj samupravi.

"Lokalna samouprava sada po službenoj dužnosti počinje da prikuplja sva ona dokumenta, koja je do sada prikupljao investitor, a bilo je potrebno oko 30 dokumenata za koja se išlo od šaltera do šaltera", navela je ona.

Nakon što dobije sva dokumenta, investitor predaje glavni projekat, a u roku od pet dana od tada, dobija i građevinsku dozvolu.

"Kada zakon počne da se primnjuje ne bi trebalo da bude ni jedan bespravno izgrađen objekat... i sigurna sam da će smanjiti i korupciju", ocenila je ona.

Mihajlović je izrazila očekivanje i da će zakon ojačati i unaprediti građevinsku industriju koja sada u bruto domaćim proizovdu učestvuje sa četiri odsto, a ona očekuje da će 2017. godine dostići nivo od osam odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: