Četvrtak, 15.10.2009.

09:21

Erste banka: 35 miliona € kredita

Erste banka je ove godine u Srbiji odobrila 35 miliona evra subvencionisanih kredita za prevazilaženje krize, od kojih 90 odsto malim i srednjim preduzećima.

Izvor: Tanjug

Default images

Direktor Direkcije za MSP Milan Zenović je na predstavljanju istraživanja o bankarskim poslovima sa MSP u jugoistočnoj Evropi, u uslovima krize, rekao da Erste banka ima 15.000 klijenata za MSP i tržišni udeo od šest odsto klijenata u odnosu na broj aktivnih registrovanih privrednih subjekata u tom segmentu.

Zenović kaže da Erste banka daje kratkoročne kredite za likvidnost i obrtna sredstva u dinarima, uz kamatu od 7,5 odsto, i devizno indeksirane uz kamatu od tri odsto.

Pre mesec dana počeli smo da odobravamo dugoročni dinarski kredit za trajna obrtna sredstva sa rokom otplate do 3 godine i fiksnom kamatnom stopom od 13,5 do 15 odsto u zavisnosti od rejtinga preduzeća, a krediti sa rokom otplate do 12 godina su tek u pripremi i reč je o dugoročnim investicionim kreditima. Za devet meseci odobreno je 120 miliona evra novih komercijalnih kredita, od kojih 35 miliona subvencionisani.

Zenović napominje da u Srbiji od ukupno registrovanih firmi, skoro 99 odsto čine MSP, što je isti nivo kao i u EU, mada ona u EU zapošljavaju veći procenat stanovnika. Tamo na 1.000 stanovnika, koncentracija MSP iznosi 45,3 odsto, a u Srbiji 31 odsto, mada se taj broj povećava.

U EU učešće MSP u bruto društvenom proizvodu iznosi 62, a u Srbiji 51 odsto.

Autor istraživanja, predstavnik konsultanske kuće "Zeba" Helge Bušenbruker je rekao da banke u uslovima krize ne mogu više da šire svoje tržište medju novim klijentima MSP, već moraju nastojati da povećaju profit u okviru odstojećeg portfolija.

MSP su u proteklom periodu već značajno smanjile tražnju za kreditima, a sve je više onih koji ne ispunjavaju obaveze, tako da banke moraju da se okrenu drugim uslugama - komisionoj prodaji, lizingu i osiguranjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: