Svet

Sreda, 25.01.2012.

11:58

MMF: Pesimizam i ništa više od toga

Svetska ekonomija sve više usporava, a evro zona ide ka recesiji ove godine, navodi se u najnovijem izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda.

Izvor: Tanjug

Default images

U prognozi koju američki mediji ocenjuju kao sumornu, ističe se da će svetska ekonomija ostvariti rast od 3,25 odsto u 2012. što je manje od jesenjih procena MMF-a od četiri odsto.

Najveći rast se predviđa Kini (8,2 odsto), koja je i dalje ekonomija sa najvećim rastom u svetu, i Indiji (sedam odsto).

Kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države, procenjen je rast od 1,8 odsto, što se poklapa se izveštajem MMF od pre nekoliko meseci.

MMF navodi da finansijska kriza evro zone i dalje ostaje najveći ekonomski rizik za dalji napredak, pa se za te zemlje predviđa blaga recesija, ali i dodaje da se situacija lako može još više pogoršati.

Sadašnja situacija pruža plodno tlo za produženi pesimizam, navodi se u izveštaju.

MMF predviđa da će u evro zoni najveće probleme ove godine imati Italija i Španija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

11 h

Podeli: