Automobili

Sreda, 21.08.2019.

18:55

Nekoliko trikova kako da smanjite potrošnju

S obzirom da je gorivo sve skuplje, a bez automobila se u današnje vreme skoro pa ne može, vožnja nas sve više košta.

Izvor: B92

Nekoliko trikova kako da smanjite potrošnju
Foto: NitroxElMares/Depositphotos

Potrošnja automobila ne zavisi samo od vrste vozila i motora, već umnogome načina vožnje.

Evo nekoliko "trikova" kako da smanjite potrošnju vašeg automobila.
Foto: slavom/Depositphotos
Manji obrtaji

Trudite se da vozite automobil u višoj brzini, jer niže podižu broj obrtaja koji povećavaju potrošnju. Zato, kada možete da se komforno krećete u trećoj brzini, ne spuštajte bespotrebno u drugu.

Ograničenje brzine

Danas svi žurimo da što pre završimo neke obaveze i uštedimo vreme, ali to utiče na novčanik. Što brže vozite, više goriva trošite. Ukoliko poštujete ograničenje brzine, ne samo da ćete umanjiti mogućnost nesrećnih situacija i izbeći potencijalne kazne, već možete smanjiti potrošnju svog automobila za čak 33%.

Ubrzanje

Nemojte da bespotrebno kočite i ubrzavate. Kad god to radite, vaš automobil troši gorivo. Što više ubrzavate, vršite veći pritisak na motor koji sagoreva više goriva.
Foto: jcpjr1111/Depositphotos
Gume

U našem podneblju ljudi suviše potcenjuju značaj guma. Gume su jedan od ključnih delova automobila, ne samo da mogu da vam spasu život ukoliko su kvalitetne, već mogu i da smanje potrošnju. Važno je i da budu optimalno naduvane i možete uštediti nekoliko procenata goriva.

Vazdušni filter

Prljavi filteri utiču na performanse motora i povećavaju potrošnju. Upijaju prljavštinu, prašinu, čestice zemlje i izduvnih gasova. Zbog toga očistite ili zamenite s vremena na vreme filtere vazduha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: