Nedelja, 15.07.2018.

15:31

Dodeljena Nagrada "Miladin Životić"

Sećajući se filozofa Miladina Životića, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu od ove godine dodeljuje nagradu za kritički angažman vodećim teoretičarkama i teoretičarima čije delanje proizvodi značajne odjeke u društvenoj praksi.

Izvor: B92

Default images

Nagrada Miladin Životić dodeljuje se za ostvarenja u oblasti društveno angažovane teorije. Nadahnuta je životom i delom Miladina Životića, beogradskog filozofa koji je uspešno sintetizovao teorijsko mišljenje i intelektualni angažman.

Prva nagrada za kritički angažman dodeljena je Džudit Batler 18. juna 2018. godine u Rijeci, gde je održana konferencija Kritika nasilja sada u koorganizaciji Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i Centra za napredne studije Sveučilišta u Rijeci.

Predavanje „Tumačiti nenasilje“ koje je tom prilikom održano, objedinjuje ključna interesovanja laureatkinje Džudit Batler tokom poslednje dve decenije: kako koncipirati jednakost na drugačijim osnovama od onih kojima smo do sada raspolagali; kako u svetu u kojem smo među sobom bitno različiti i u kojem te razlike nužno proizvode sukobe delati u duhu nenasilja; najzad, kako principe nenasilja i jednakosti izvoditi iz naše temeljne međuzavisnosti.

Džudit Batler (Univerzitet u KalifornijiBerkli) je profesorka na Odeljenju za komparativnu književnost i na Programu kritičke teorije – čiji je jedan od direktora osnivača – na Berkliju. Doktorirala je filozofiju na Univerzitetu Jejl 1984. godine. Autorka je sledećih knjiga: Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity (1990), Bodies That Matter: On the Discursive Limits of “Sex”(1993), The Psychic Life of Power: Theories of Subjection (1997), Excitable Speech (1997), Antigone’s Claim: Kinship Between Life and Death (2000), Precarious Life: Powers of Violence and Mourning (2004); Undoing Gender (2004), Who Sings the Nation-State?: Language, Politics, Belonging (sa Gajatri Spivak, 2008), Frames of War: When Is Life Grievable? (2009), Is Critique Secular? (zajedno sa Talalom Asadom, Vendi Braun i Sabom Mahmud, 2009), Sois Mon Corps (2011), u koautorstvu s Katrin Malabu, Parting Ways: Jewishness and the Critique of Zionism (2012),Dispossession: The Performative in the Political(zajedno s Atenom Atanasiu, 2013), Senses of the Subject (2015). Njena poslednja knjiga, Notes Toward a Performative Theory of Assembly, objavljena u novembru 2015. godine, prestavljena je prvi put prilikom njenog gostovanja u Beogradu.

Nagrada Miladin Životić dodeljuje se izuzetnim pojedincima koji su uvek ispred drugih, koji streme napretku i promeni, podstaknuti hitnošću trenutka i željom da budu brži od snaga koje rastaču zajednice, stoji u obrazloženju nagrade svetski poznatoj teoretičarki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

11 h

Podeli: