Petak, 06.01.2012.

10:03

Ukinuta presuda za ,,Golubnjaču"

Apelacioni sud ukinuo presudu kojom su četvorica optuženih u predmetu ,,Golubnjača" za ubistvo porodice Rakić u Ličkom Osiku 1991. bili osuđeni na po 12 godina.

Izvor: Tanjug

Default images

Ukidanjem presude, Apelacioni sud je naložio da im se ponovo sudi pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Tako će na optuženičku klupu ponovo sesti Čedo Budisavljević, Mirko Malinović, Milan Bogunović i Bogdan Grujičić, kojima je odlukom Apelacionog suda pritvor produžen do daljeg, objavljeno je na sajtu tog suda.

,,Po nalaženju Apelacionog suda u Beogradu prvostepeni sud je učinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka koja vodi obaveznom ukidanju prvostepene presude", navodi se u obrazloženju.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti optužene da su, kao pripadnici MUP-a SAO Krajine i Teritorijalne odbrane Teslingrad ubili petočalnu porodicu Rakić zbog sumnje da poseduju radio-stanicu i da sarađuju sa hrvatskim oružanim formacijama.

U optužnici se navodi da ubili Maneta Rakića i njegovu suprugu Luciju Rakić, kao i njihove sinove Dragana i Milovana i ćerku Radmilu Rakić.

U noći između 20. i 21. oktobra 1991. okrivljeni su prvo ubili Luciju Rakić, hrvatske nacionalnosti, i potom zapalili njeno telo i vikendicu. Potom su nekoliko dana kasnije ubili i ostale članove porodice Rakić: Maneta, Dragana, Milovana i Radmilu Rakić koji su srpske nacionalnosti, tako što su ih odvezli do kraške jame Golubnjače, usmrtili ih hicem iz vatrenog oružja i potom bacili u jamu.

Podsetimo, u četvrtak je Apelacioni sud ukinuo i presudu kojom su pripadnici Gnjilanske grupe OVK osuđeni na 101 godinu zatvora zbog zločina u Gnjilanu i naložio da im se ponovo sudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: