"Avgust u okrugu Osejdž", mračna istorija jedne porodice

Tri sestre Veston, Barbara, Karen i Ajvi, vraćaju se kući da bi podržale i pomogle majci Vajolet u teškim trenucima. Situacija će se promeniti s lošeg na gore kad se ispostavi da se njihov otac udavio.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2019.

11:30

Foto: Atelje 212

Tri sestre Veston, Barbara, Karen i Ajvi, vraćaju se kući da bi podržale i pomogle majci Vajolet u teškim trenucima. Situacija će se promeniti s lošeg na gore kad se ispostavi da se njihov otac udavio.

Šira porodica dolazi na sahranu, ali vrućina u vazduhu i visoka temperatura (42 stepena!) dodatno će se zapaliti iznošenjem tajni i laži na videlo ispod krova porodične kuće.

"Meni ništa ne promiče. Sve ja vidim!", vikne Vajolet u jednom trenutku. "Vrelo ništavilo", izgara u klaustrofobičnoj Vajoletinoj kući, gde se trajno naselila "duhovna potištenost", onako kao što se u svaku poru gnjilog porodičnog stabla Vestonovih zavukla trulež. Likovi sa "tragičnim izrazima lica" mogu pobeći iz te kuće, ali ne i od sebe samih.

Sigurno jedna od najuzbudljivijih novih američkih drama, u kojoj se smenjuju žestoki smeh i tuga, "Avgust u okrugu Osejdž" savremenog američkog pisca Trejsija Letsa je drama o komplikovanim međuljudskim, ljubavnim i porodičnim odnosima koja se odvija jednog avgusta u malom okrugu u Americi. Priča o mračnoj istoriji jedne porodice, o ženama jake volje koje je život odvojio, a porodična kriza ponovo vratila u kuću u kojoj su odrasle, kod problematične žene koja ih je podigla - donela je piscu Trejsi Letsu, pored mnogobrojnih nagrada, i onu najprestižniju - Pulicerovu nagradu za 2008. godinu, a kritičari ga već porede sa Judžin O’Nilom ili Edvardom Olbijem. Komad je premijerno postavljen u Čikagu, 2007. godine, a odmah zatim i na Brodveju, gde je imao preko 650 izvođenja do kraja 2009. godine.

Ova drama sa komičnim elementima sa velikim uspehom igra se u američkim pozorištima, kao i u Velikoj Britaniji, Izraelu, Portoriku, Australiji, Nemačkoj, Argentini, Švedskoj, Danskoj, Peruu, Španiji, na Novom Zelandu, u Holandiji, Indiji.

Po ovom komadu 2013. godine snimljen je istoimeni holivudski film sa Džulijom Roberts i Meril Strip u glavnim ulogama, koje su glumicama donele nominacije za Oskara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: