"Ništa se nije promenilo, čak ni raskopane ulice"

"Izbegao sam lomaču, ali ne i kritiku"

Izvor: Nedeljnik
Podeli
Foto: TV Prva / Printscreen
Foto: TV Prva / Printscreen

“Političari su napredovali kroz vekove od lomača preko bunkerisanja filmova i na Istoku i na Zapadu. Ovi sa Zapada su imali suptilnije metode i danas teško ili nikako ne možete doći do filma ‘O jagodama i krvi’, koji bi i danas bio aktuelan. Filmovi su služili i u političke svrhe, u borbama velesila, filmovi služe i za prekrajanje istorije”, ispričao je reditelj Darko Bajić u intervjuu za novi Nedeljnik.

On je, sećajući se vremena kada je snimao kultni film “Crni bombarder”, a na pitanje kako je tadašnji režim reagovao, ispričao da je “izbegao lomaču, ali nije i kritiku”.

“Jedni su me kritikovali da sam pacifista, a drugi da sam agresivan. A i pozicija i opozicija su me kritikovale da film nije baš realan prikaz stvarnih događaja. Pa i nije bio, on je bio namenjen budućim generacijama. Na uvodnoj špici piše da se događaji dešavaju 1999. godine (god. proizvodnje 1991/92). Zanimljivo je da je 'Crni bombarder' retro sajens fikšn, koji i danas, 28 godina kasnije, deluje kao savremen film. Ništa se promenilo nije, čak ni raskopane ulice”, rekao je Bajić.

strana 1 od 21 idi na stranu