Kultura

Utorak, 16.07.2019.

14:37

Nedelja Pavla Vujisića u Udruženju Adligat

Desetog jula navršilo se devedeset i tri godine od rođenja Pavla Vuisića. Istoga dana rođeni su i Nikola Tesla ali i slikar Кamij Pisaro i francuski verski reformator Žan Кalvin. U danima posle godišnjice, Udruženje Adligat organizovalo je poseban obilazak Vuisićevog legata, veče prikazivanja filmova u kojima je glumio, kao i veče čitanja njegove poezije.

Izvor: B92

Nedelja Pavla Vujisića u Udruženju Adligat
Foto: Adligat

Legat velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta i njegove supruge, Mirjane Vuisić, nalazi se u ovom udruženju i deo je stalne muzejske postavke na Banjici. U legatu se može videti mnoštvo Pajinih ličnih predmeta kao na primer set njegovih lula, ključevi sa ključem kamiona koji je vožen u kamiondžijama, ljubavna pisma supruzi, svojeručno iscrtavani nacrti za pravljenje brodova, poezija koju je ispisivao u hodu i često bacao, a supruga sakupljala.

Jedan od najznačajnijih eksponata svakako je originalni Pajin testament, čija je integralna verzija, umesto cenzurisane, postala dostupna javnosti tek pod pritiskom Udruženja Adligat. U testamentu Pavle Vuisić zahteva da mu šestorica popova pjevaju na sahrani, ali u sebi tako da ih on ne čuje i da mu „nijedan komunist" ne drži govora, „ali niti jedne riječi ne progovori, jerbo ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svetu, j... mater."

Viktor Lazić, predsednik Adligata, kaže: „Кako je Pavle Vuisić žudeo za tim da ga novinari, a i svi ostali ostave na miru, odlučili smo da ove godine godišnjicu njegovog rođenja obeležimo neprimetno, bez velike pompe i na drugačiji način, tako što će u fokusu biti njegove delo. Samo nekoliko vernih Pajinih poštovalaca i članovi porodice okupilo se na Adi Međici, pošto je Paja voleo Savu koliko i sam život, a tom prilikom je njegova supruga pripremila izvrsna jela koja je Paja voleo, kao na primer musaku od patlidžana, jagnjeću kapamu, pitu sa kajsijama... A u narednim danima organizovan je niz aktivnosti našeg udruženja sa ciljem očuvanja sećanja na lik i delo velikana."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: