Petak, 03.10.2008.

17:01

Vojska: Novi avioni 2011.

Komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije Dragan Katanić izjavio je da bi se prva isporuka novih aviona mogla očekivati tek 2011.

Izvor: FoNet, NIN

Default images

"Ne može ranije. I druge države utroše godine da bi pažljivo odabrale i kupile. Naravno, ova nabavka će zavisiti i od ekonomskih i od političkih prilika. To znači da će cela država morati u njoj da učestvuje", istakao je on u intervjuu nedeljniku NIN.

Katanić je rekao da je, kada je kupovina novih aviona u pitanju, Vojska sada u fazi takozvane prethodne analize, da se "vaga sve" i da će taj posao biti gotov do sredine sledeće godine.

Na pitanje o modernizaciji aviona "Supergaleb G-4", on je odgovorio da se tim planovima predviđa uvođenje potpuno nove i savremene elektronske opreme koja će obezbediti savremeno upravljanje naoružanjem aviona, sistemima za virtuelnu obuku i novi kokpit aviona.

"Nažalost, nemamo vremena da pokušavamo sa razvojem novog aviona, ili pak kupovinom drugih pogodnih za obuku. Svaki novi avion bi tražio i obuku tehničara, avio industrije, vezivao nas za proizvođača. Osim toga, ovom modernizacijom dobijamo istovremeno i školski i borbeni avion. Za sumu od 4,5 miliona evra po avionu", objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: