Info

Sreda, 17.05.2006.

10:35

Igranje mandatima

Narodni poslanici Srbije, kao i njihovi birači, nemaju pojma imaju li predsednika i postoji li skupštinska većina koja održava Vladu Vojislava Koštunice. Ovo je u najkraćem epilog jučerašnjeg dana u kome je bez mandata ostalo četiri-pet poslanika G17 Plus.

Izvor: B92

Default images

Narodni poslanici Srbije, kao i njihovi birači, nemaju pojma imaju li predsednika i postoji li skupštinska većina koja održava Vladu Vojislava Koštunice. Ovo je u najkraćem epilog jučerašnjeg dana u kome je bez mandata ostalo četiri-pet poslanika G17 Plus.

Koristeći recept poznat kao "blanko ostavka", prvo su odlukom Administrativnog odbora mandati oduzeti Goranu Paunoviću (koji mandat ne da) i Kseniji Milivojević. Onda su mandate vratile Branka Bošnjak i Vesna Obradović, a u međuvremenu je predsednik parlamenta Predrag Marković podneo ostavku na mesto potpredsednika G17 Plus i istupio iz članstva stranke. Da li mu je time prestao i mandat - ne zna ni Nostradamus. Pobednička struja kaže da nije, a glavnokomandujući mandatima - da jeste. Pošto se zbog sličnih nesporazuma vode i sudski postupci čiji su akteri poslanici (ponekad i bivši) i stranke, ništa se još ne zna, a posebno ko je poslanik. I dokle.
U svakom slučaju, parlament u ovom sazivu ima više afera: Dragiša Đoković, Živadin Lazić, Ljiljana Nestorović-Meho Omerović, Esad Džudžević-Bajram Omeragić, Sovranije Čonjagić-Vesna Lalić... Tu su i otcepljeni poslanici Vuka Draškovića, pa afera GSS...

Deo dilema razrešio je juče vođa pobedničke struje G17 Plus Mlađan Dinkić - faktički prvi čovek ove stranke, pošto su i predsednik Miroljub Labus i drugi potpredsednik Marković van stroja. On je "presudio" da Marković može ostati na svom mestu u parlamentu kao vanstranačka ličnost. Nešto slično sugeriše svojim ezopovskim pismom i sam Marković. Sve to zabavlja socijaliste, a pozitivna brojanja beleže radikali, koji se vrlo teško osipaju. Demokrate, propuštaju kolektivnu zabavu, pošto i dalje bojkotuju Skupštinu.

Izvesno je još da će tzv. pravna struka narednih dana nagađati da li je bolje mandate poveriti poslanicima ili strankama; sve sa posebnim osvrtom na Ustavni sud, koji je sa zakašnjenjem dovoljnim da se legalizuje "preraspodela" mandata u pređašnjem sazivu, inicirao izmenu zakona kojom su mandati dati pojedincima. Ukoliko nosilac liste pristane. S druge strane će stranački lideri raznih orijentacija, pozivajući se na izvorne principe i(li) interese naroda, zavisno od stepena krivice i prilika, obezbeđivati Vladi većinu, očito sve dok sama ta vlada želi... U svakom slučaju do novih izbora, varednih, prevremenih ili kako stvari stoje vrlo redovnih, posle kojih će se mnogi iz tzv. demokratskog bloka pitati zašto su birači tako neodgovorni i bojkotuju izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: