Subota, 03.03.2018.

13:29

Oskrnavljena katolička crkva u Zenici

Katolička crkva Svetog Ilije Proroka u Zenici oskrnavljena je i tom prilikom je načinjena znatna materijalna šteta na ovom nacionalnom spomeniku kulture BiH.

Izvor: Tanjug

Oskrnavljena katolička crkva u Zenici

Kako je prenela Fena, sa crkve su, između ostalog, skinuti i ukradeni oluci.

Odbor za međureligijsku saradnju Zenice oštro je osudio ovaj, kako se navodi, vandalizam nad objektom velike verske i kulturne vrednosti, koji Zeničani smatraju simbolom dijaloga, međureligijske saradnje i mira.

"Ovo je crkva koju su bosanski franjevci uvek otvarali za brojne događaje, koji su Zenicu činili i čine tako posebnim gradom. Zenički verski objekti, crkve i džamije tu su, svih ovih vekova, preživeli ratove i nemire i ne smemo dozvoliti da ih neko skrnavi u miru”, rekao je sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Zenice Kenan Hodžić.

Odbor očekuje, kazao je, da cela zenička javnost osudi ovaj sramni događaj.

On je podsetio da su crkve i džamije "duše vernika, mnogo više od samih građevinskih celina, mnogo više od kamena i bakra".

Od nadležnih, dodao je, traže da učine sve kako bi se pronašli počinioci i adekvatno sankcionisali i na taj način poslala jasna poruka "da se u svetinje ne sme dirati".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: