Kultura

Utorak, 24.01.2017.

10:26

Počinju Dani igre u Jugoslovenskoj kinoteci

Srpska premijera filma "Gospodin Gaga", u produkciji glumice Natali Portman, otvoriće sutra u Jugoslovenskoj kinoteci manifestaciju "Dani igre", koju četvrti put za redom organizuju Beogradski festival igre i Kinoteka.

Izvor: Tanjug

Počinju Dani igre u Jugoslovenskoj kinoteci
Foto: YouTube Screenshot

Film govori o jednom od najvažnijih autora savremene umetničke igre u svetu, čuvenom izraelskom koreografu Ohadu Naharnu, a kritičari su saglasni da je "Gospodin Gaga" verovatno najzanimljivije ostvarenje u svom žanru, još od filma "Pina". Reditelj Tomer Hejman ("Papirne lutke", "Ko će me sada voleti?") napravio je film koji je u kratkom periodu već osvojio nekoliko festivalskih nagrada, uključujući i nagradu publike na festivalu "SXSW", a prikazuje se u bioskopima širom sveta.

Do 29. januara u okviru "Dana igre" publika će moći da pogleda višestruko nagrađivane dokumentarne i igrane filmove.

Intrigantno ostvarenje "Boljšoj Babilon" Nika Rida i Marka Franćetija nudi pogled iza scene prestižnog moskovskog teatra i to u trenutku kada ovo pozorište potresa veliki skandal. Uključujući snimke iza kulisa, predstave koje oduzimaju dah i blještave ispovesti igrača i moćnika Boljšoj teatra, film preispituje uglednu kulturnu instituciju koja se bori da preživi burna politička dešavanja kako unutar, tako i izvan svojih zidova. Dokumentarac Džodi Li Lajps "Balet 422" prati nastajanje jednog koreografskog dela trupe "Njujork siti balet". Kultni film Roberta Altmana "Trupa" prikazuje život igrača, koreografa i producenata čuvenog "Džofri baleta" iz Čikaga, dok film "Ballets Russes" Daniela Gelera i Dajan Goldfajn govori o trupi koja je senzacionalno obeležila prvu polovinu 20. veka, o njenim zvezdama i produkcijama, kao i o spletkama, rivalitetu i teškoćama. "Samo kada igram" Bedi Finzi je dokumentarac koji prati snove dvoje crne dece iz brazilskih favela, koja su uprkos stalnim predrasudama i sumnjama, rešena da sruše sve zidove i ostvare svoje ideje, koristeći igru kao jedinu mogućnost za bekstvo iz svakodnevice. Film Tejlora Hekforda "Bele noći" dobra je najava dolaska slavnog Mihaila Barišnjikova u Beograd u aprilu. Reč je kultnom ostvarenju o igraču koji je pobegao iz Sovjetskog saveza u Ameriku, ali se na putu za jedno gostovanje njegov avion ruši iznad Sibira. Iz Izraela, svetskog centra savremene igre, dolazi film "Igrajmo!" Gabriela Bibliovica, dokumentarni zapis o uspehu izraelske savremene igre. Film istražuje kako Izrael, uprkos reputaciji militantnog i "mačo" društva, postaje prepoznatljiv kao svetska sila u oblasti umetničke igre i delimično formira njen istorijski razvoj. Sve projekcije su u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, a zahvalnost za inicijativu i realizaciju ovog događaja, Beogradski festival igre i Kinoteka duguju autorima filmova, trupama i koreografima koji su sa radošću ustupili svoje materijale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: