Svet

Ponedeljak, 08.05.2017.

11:09

Evropa "pocrvenala" posle Makronove pobede

Evropske berze su u manjem padu posle ubedljive pobede centrističkog kandidata Emanuela Makrona na francuskim predsedničkim izborima, što su ulagači i očekivali

Izvor: Beta

Evropa
Foto: Thinkstock

Evropski indeksi su bili u velikom rastu posle prvog kruga predsednilčkih izbora u Francuskoj pošto se očekivalo da će Makron pobediti kandidatkinju ekstremne desnice Marin Le Pen. Francuski indeks CAC-40 je prošle nedelje i dostigao najviši nivo od 2008. godine.

Danas je CAC-40 u padu od 0,9 odsto, a nemački DAX od 0,2 odsto, dok je britanski FTSE 100 u plusu 0,1 odsto.

Evro, koji je noćas porastao posle vesti o Makronovoj pobedi, danas je u padu od 0,5 odsto.

Tržišni analitičar iz kompanije IG Kris Bošamp rekao je da je posle prošlonedeljnog rasta na berzama s očekivanjem Markonove pobede, ostalo malo prostora za dalji rast akcija i evra.

U Aziji je, s druge strane, Makronova pobeda dočekana je s olakšanjem pa je japanski indeks Nikei 225 porastao 2,3 odsto.

Južnokorejski indeks Kospi je dostigao rekordnu vrednost s rastom od 2,3 odsto uoči sutrašnjih predsednilčkih izbora koji bi trebalo da okončaju političku krizi posle smene predsednice Park Geun Hje.

Australijski indeks S&P/ASX 200 je porastao 0,6 odsto, a hongkongški Hang Seng 0,3 odsto, dok je šangajski kompozitni izgubio 0,8 odsto svoje vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: