Srbija 99

18.06.2024.

16:30

Odgovor Rio Tinta na netačne informacije o projektu "Jadar" objavljene na N1

Gostujući u emisiji Novi Dan televizije N1 koja je emitovana 18. juna profesorka ekonomskog fakulteta Danica Popović iznela je niz neosnovanih, optužujućih izjava na račun Projekta „Jadar“.

Izvor: B92.net

Odgovor Rio Tinta na netačne informacije o projektu "Jadar" objavljene na N1
Shutterstock/Adwo

Podeli:

Odgovor kompanije Rio Tinto na netačne informacije o Projektu „Jadar“ objavljene na portalu N1 i u emisiji Novi dan

18. jun 2024.

Kompanija Rio Tinto izričito demantuje ove navode.

Bez ikakvih naučnih dokaza i podataka, profesorka Danica Popović, širi paniku među stanovništvom  neutemeljenom izjavom o sumpornim i azotnim kišama koje će navodno padati u Beogradu kao posledica Projekta „Jadar“ i zbog koji će ljudi biti bolesni.

Naučno je dokazano da Projekat „Jadar“ neće ispuštati sumpornu kislinu niti u vazduh, niti u zemljište, niti u vodu. Proces koji podrazumeva korišćenje sumporne kiseline u okviru Projekta „Jadar“ odvija na niskoj temperaturi (90 °C) daleko ispod tačke ključanja sumporne kiseline. Projektom je predviđeno korišćenje skruber filtera, čija je osnovna funkcija da sakupljaju otpadne gasove kako se ne bi oslobađali u atmosferu. Ovi filteri rade tako što sakupljaju gasove koji se dižu u zatvorenim posudama za preradu i provuku ih kroz tečnost koja uklanja sve štetne materije iz vazduha. Tehnologija ovih filtera je proverena i široko korišćena više od 50 godina za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih industrijskih gasova. To znači da je proces pažljivo dizajniran kako bi se sprečilo ispuštanje sumporne kiseline u bilo kom obliku.

Pored toga, profesorka Danica Popović namerno ignoriše, više puta javno objavljenje informacije da će Projekat „Jadar“ ukoliko se bude razvijao, angažovati visoko kvalifikovanu radnu snagu. Izjavom da će „građani Srbije kopati litijum“ Danica Popović direktno sugeriše da su u pitanju poslovi nižeg reda, vređa rudarsku struku i ignoriše moderna dostignuća i inovacije u rudarstvu koji za upravljanje i rad u modernim rudnicima zahtevaju visoko obrazovanu radnu snagu.

Neutemeljenja je i zlonamerna izjava Danice Popović kojom komentariše nacrte studija o uticaju na životnu sredinu Projekta „Jadar“ i u kojima sugeriše da je država naručila studije i proziva 40 kolega profesora sa 10 fakulteta da kriju svoja imena. Proces izrade studija je regulisan zakonom i kontroliše ga nadležno ministarstvo. Ovaj proces podrazumeva i niz stručnih revizija i javnih rasprava. Takođe, u objavljenim nacrtima studija jasno su navedena imena profesora koji su bili rukovodioci studija. Imena svih drugih naučnika i profesora koji su radili na studijama nisu objavljena budući da su u pitanju nacrti studija. Ovim želimo da zaštitmo stručnjake koji su radili na studijama, od šikaniranja, proganjanja, uvreda i pretnji kojima su izloženi svi zaposleni u komapniji Rio Tinto kao i svi koji se usude javno da pomenu saradnju sa kompanijom, čemu doprinosi i profesorka Popović svojim izjavama.

Kompanija Rio Tinto oštro odbacuje potpuno neutemeljene tvrdnje novinarke Nataše Miljković koja je u emisiji Novi dan izjavila „da su milijarde uložene u kupovinu stručnjaka instituta ne bi li stali iza ovog projekta“. Širenje netačnih informacija i neosnovanih  optužbi, posebno onih koji insinuiraju korupciju u bilo kom obliku, shvatamo ozbiljno i koristićemo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili reputaciju kompanije. Više puta smo javno predočili da se izrada studija o proceni uticaja na životnu sredinu odvija po zakonom propisanom procesu, da je po zakonu svaki investitor u Srbiji kao naručilac studija dužan i da ih finasira, da su svi naučnici koji su radili na studijama nezavisni i da kompanija nema nikakav uticaj na odabir naučnika koji rade na studijama niti na sadržaj njihovih nalaza.

Podeli:

99 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: