Svet 29

18.06.2024.

16:24

Nemci izračunali: Letovanje u Hrvatskoj skuplje nego u Španiji, Grčkoj i Portugalu

Koliko Nemce košta godišnji odmor u Hrvatskoj, a koliko u drugim popularnim evropskim turističkim destinacijama?

Izvor: Poslovni dnevnik

Nemci izračunali: Letovanje u Hrvatskoj skuplje nego u Španiji, Grčkoj i Portugalu
Depositphoto,anshar

Podeli:

To je izračunala nemačka savezna služba za statistiku.

Nemci najčešće letuju u Nemačkoj, iako je godišnji odmor u inostranstvu za njih u pravilu jeftiniji. I to osetno jeftiniji. Bez obzira da li se radi o omiljenim južnoevropskim destinacijama Italiji, Grčkoj, Turskoj ili Hrvatskoj, u tim zemljama nemački turisti za posetu restoranima ili noćenja u hotelu moraju da plate manje novca, a ponegde i puno manje, nego kod kuće.

U Hrvatskoj moraju da plate prosečno 18 % manje za te usluge. Puno više od proseka za Nemačku, turisti iz te zemlje moraju da plate tokom turističkog boravka u Švajcarskoj ili na severu Evrope. Hrvatska je dakle po navodima nemačkih statističara skuplja zemlja za turiste od velikih južnoevropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i Španije.

Skupa Švajcarska

Što se tiče turističkih destinacija na jugu i jugoistoku Evrope, nemački statističari tvrde da su cene najviše u Italiji. Ali i te cene su još uvek niže nego u Nemačkoj – za 5 % u proseku, prenosi Poslovni dnevnik. Najjeftinije se letovati može u Bugarskoj i Albaniji. U Bugarskoj noćenja u hotelu i jelo u restoranu koštaju prosečno 55% manje nego u Nemačkoj, a u Albaniji 54% manje.

Cene su niže i u nekim susednim zemljama. U Francuskoj u proseku za dva posto, a u Austriji za tri posto. Još manje se mora izdvojiti za iste te usluge u Poljskoj (19 posto) ili Češkoj (36 posto).

Za Nemce je odmor u inostranstvu skuplji nego kod kuće u Skandinaviji. U Danskoj za iste usluge moraju da izdvoje trećinu više novca, u Norveškoj 23%, a u Švedskoj dva posto više. Uverljivo najskuplje je u Švajcarskoj – gde nemački turisti za jelo i noćenje plaćaju prosečno 49% posto više nego kod kuće.

Podeli:

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

8 h

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

14 h

Podeli: