Aktuelno 2

18.06.2024.

10:00

Evo kolike kazne čekaju Apple ako se ne povinuje zakonima u Evropi

To bi bio prvi put da Apple bude kažnjen na osnovu DMA zakona.

Izvor: Klix.ba

Evo kolike kazne čekaju Apple ako se ne povinuje zakonima u Evropi
ytautas Kielaitis / Shutterstock.com

Podeli:

Evropska komisija je u martu najavila da započinje istragu o Apple-ovoj novoj strukturi naplate za alternativne prodavnice aplikacija, a kompaniji iz Kupertina sada prete dnevne kazne u iznosu do čak 50 miliona dolara.

Apple naplaćuje takozvanu Core Technology Fee naknadu developerima koji žele da usmere korisnike izvan App Store-a, a tu je i dodatnih tri procenta za ovu kompaniju ukoliko developer koristi njenu uslugu plaćanja. Nametanje takvih naknada developerima smatra se kršenjem Zakona o digitalnim tržištima (Digital Markets Act ili kraće DMA), navodi se u novom izvještaju Financial Timesa.

To bi bio prvi put da Apple bude kažnjen na osnovu DMA zakona, čiji su efekti počeli da se uočavaju ranije ove godine.

Zvanična potvrda optužbi se očekuje u narednim sedmicama, bar tako tvrde dobro obavešteni izvori. Apple-u preti kazna koja iznosi do pet odsto od njegovog globalnog dnevnog prometa zbog kršenja zakona. U "prevodu", to je oko 50 miliona dolara dnevno.

Međutim, nije sigurno da će do kazne zaista doći, jer su stvari složene. Kompanija bi ipak mogla da preduzme mere i koriguje svoju praksu po zahtevima Evropske komisije.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: