Region 0

18.06.2024.

15:40

U planu gradnja energane za pretvaranje mulja i blata u energiju

U Centru za rukovanje otpadom (CGO) Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji planira se gradnja prve hrvatske energane za pretvaranje otpada i mulja u energiju.

Izvor: Tanjug

U planu gradnja energane za pretvaranje mulja i blata u energiju
Shutterstock/SteveAQ

Podeli:

Ovu projektnu dokumentaciju s tri miliona evra finansira Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost.

Kako prenosi capital.ba, direktor Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnostt Luka Balen na 11. Međunarodnoj konferenciji o zaštiti okoline, kazao je da je Bikarac počeo s radom pre dve godine i da je trebalo da bude prvi CGO koji će imati energanu, gde će se otpad i prosušeni mulj pretvarati u toplotnu i električnu energiju.

On je naveo i da će to biti prvi celoviti centar za rukovanje otpadom koji će uključivati sve delove kružnog upravljanja, jer će otpad postati novi izvor energije.

Balen je rekao i da je u 2024. za izgradnju CGO osigurano gotovo 42 miliona evra.

Načelnica Sektora za EU fondove u Fondu za zaštitu okoline i energetsku učinkovitost Maja Feketić smatra da bez izgradnje energana i celovitog rukovanja otpadom Hrvatska neće dostići EU ciljeve do 2035. godine, a to je da deset odsto odlaganja otpada na odlagalištima.

Feketić tvrdi i da će izgradnjom svih 11 CGO nastati znatna količina goriva iz otpada koja se mora odgovarajuće obraditi.

"Hijerarhiju otpada treba dosledno poštovati. Prioritet treba biti prevencija, ponovna upotreba i reciklaža otpada", smatra ona.

Kako prenosi ovaj portal, za CGO Bikarac priprema se studijsko-projektna dokumentacija, sa studijom izvodljivosti i uticaja na okolinu.

Dokumentacija za energanu treba biti završena 2026, a potom sledi prijava na međunarodne izvore sufinansiranja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

8 h

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

14 h

Podeli: