Bolesti 0

18.06.2024.

11:55

Pojavila se opasna bakterija: Širi se zaraza

Pet pacijenata, hospitaliziovanih u KBC Zagreb, na lokaciji Rebro, zarazilo se legionelom.

Izvor: Jutarnji.hr

Pojavila se opasna bakterija: Širi se zaraza
Shutterstock/peterschreiber.media

Podeli:

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, od čega je dvoje u teškom stanju, krenulo se u istragu odakle je krenula zaraza, jer je poznato da se vrlo često zaraza može proširiti ili iz klima uređaja ili iz vode.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom. Leči se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

"Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolovana u vodovodnom sistemu. U ovom trenu je u toku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici", kaže dr Milivoj Novak.

Naime, znakove bolesti je pokazalo pet pacijenata, od kojih je dvoje u teškom stanju.

"Reč je o pacijentima koji su teško bolesni od osnovne bolesti tako da je Legionela drastično pogoršala njihovo stanje", govori Novak.

Kako bi se isprale sve slavine, potrebno je temperaturu vode podići na minimalno 75 stepeni i pustiti da se ispere. Na koji način je bakterija završila u vodovodnom sistemu biće teško odgonetnuti, ali poznato je da se ta bakterija razmnožava u toploj vodi pa se ljudi se njom obično zaraze udisanjem zaraženih kapljica vode.

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prenosa bolesti s čoveka na čoveka.

Činjenica je i da svi izloženi neće oboleti, kod nekih se razvije lakši oblik bolesti, ali neke osobe imaju izuzetno težak tok bolesti.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: