Svet 8

17.06.2024.

21:03

Poznati gigant priznao: Proizvod izaziva teška oboljenja

Farmaceutski kozmetički gigant Džonson i Džonson pristao je da plati 700 miliona dolara za rešavanje slučaja u vezi sa, kako su tužioci rekli, obmanjujućim oglašavanjem koje je štetilo potrošačima.

Izvor: Kurir.rs

Poznati gigant priznao: Proizvod izaziva teška oboljenja
Shutterstock/HTeam

Podeli:

U stvari, u svojim reklamama za puder za bebe, rekli su da je bezbedan za upotrebu, iako sadrži talk, za koji se veruje da izaziva rak i mezoteliom (tumor tanke, providne, dvoslojne membrane koja pokriva i oblaže unutrašnjost grudnog koša i stomaka).

Slučaj je uključivao 42 američke savezne države, a sudski postupak vodili su državni tužioci Floride, Severne Karoline i Teksasa.

"Ovo je veliki korak napred za bezbednost potrošačkih proizvoda jer je kompanija Džonson i Džonson prestala da proizvodi i plasira proizvode koji sadrže talk koji mogu biti povezani sa ozbiljnim zdravstvenim problemima", rekla je državna tužiteljka Floride Ešli Mudi.

Prošle godine, kompanija je prestala da prodaje sve svoje proizvode u prahu na bazi talka na globalnom nivou, zamenivši talk kukuruznim skrobom.

Više od 61.000 ljudi podnelo je tužbe protiv Džonson & Džonsona do 31. marta. Kompanija je u maju predložila da plati 6,5 milijardi dolara tokom 25 godina preko svoje podružnice u stečaju LTL Management za rešavanje svih nerešenih i budućih američkih tužbi u kojima se navodi da puder za bebe i drugi proizvodi na bazi talka izazivaju rak jajnika, prenosi Kurir.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

16 h

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

22 h

Podeli: