Region

Nedelja, 24.07.2016.

11:52

Studije u Beču: Mesečno bar 1.000 EUR

Bečki univrzitet privlači veliki broj studenata iz Hrvatske i susednih zemalja, a od kako je deo EU, hrvatskim studentima je lakši proces prijave na fakultet.

Izvor: Poslovni dnevnik

Studije u Beču: Mesečno bar 1.000 EUR
Foto: Thinkstock

Mia Buljan iz Udruženja hrvatskih studenata u Austriji kaže kako je za upis na univerzitet u Beču potrebna potvrda o državnoj maturi, a za neke studije, poput medicine, prijemni ispit. Ako nemate potvrdu o znanju nemačkog jezika, ispit možete polagati u Beču.

Martini Batinić odluka o Beču došla je tokom selidbe u Grac. Njene roditelje šokiralo je stanje u domu.

Prekrivači su "glumili" zavese, sve je bilo jako staro i prljavo, a studentima ni traga. Odmah su odlučili promeniti ne samo dom, već i grad.

"Studentski život za mene znači polako upoznavanje sveta odraslih, učenje o tome ko si zapravo i šta želiš u životu. U poređenju s 'prosečnim' studentom više trošim, jer moram plaćati stan pa radim pola radnog vremena. Uz to, finansijski mi pomažu roditelji, braća i sestre. Mesečno mi je potrebno 1.250 evra", otkriva sagovornica.

Nikola Šimunović u Beč je došao još tokom srednje škole kako bi se upoznao s austrijskim školskim sistemom. Već tada je znao kako će studirati ekonomiju, a u Zagrebu nije hteo da bude samo jedan od hiljadu ekonomista.

Zavoleo je grad i upisao Bečki univerzitet gde je upravo završio drugu godinu.

"Život studenta je super. Bilo bi savršeno da još imamo subvencije za hranu kao što je slučaj u Hrvatskoj", ističe Nikola koji živi u studentskom domu, a mesečni budžet mu je oko 600 evra.

Njega puni svirajući harmoniku na hrvatskim slavljima i priredbama. Nakon studija i on se planira vratiti u domovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

23 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

6 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: