Region 7

16.06.2024.

19:19

Šta je sa cenama? Garaže toliko poskupele da koštaju kao stan

Da su stanovi u Hrvatskoj izuzetno poskupeli i nije neka novost, ali manje je poznato da su i obične garaže danas dostigle nedavne cene stanova.

Izvor: Jutarnji.hr/Marin Tomaš

Šta je sa cenama? Garaže toliko poskupele da koštaju kao stan
FocusStocker/Shutterstock

Podeli:

I to onih u novogradnji, piše Jutarnji.hr.

Nije neobično da se nude već od preko 2.000 evra po kvadratu, posebno u Zagrebu i većim gradovima na obali Jadrana.

Dakle, govori se o zatvorenom prostoru, namenjenom sigurnom držanju automobila i drugih stvari koja po pravilu imaju četiri zida, odnosno neku vrstu bočnih pregrada i vrata, kao i svetlo i to je to. Većina nema prozore, sanitarije ili ikakvu drugu opremu, kojom bi se donekle mogla opravdati paprena cena.

Međutim, kupaca svejedno ima, pa čak i za ponude od kojih bi se većini moglo zavrteti u glavi. Za garažu u centru Zagreba, doduše u novijoj zgradi staroj tek tri godine i površine 38 kvadratnih metara, nepoznati kupac nedavno je izdvojio čak 150.000 evra.

Prestižna lokacija je sigurno odigrala ključnu ulogu u ceni jer parkirnih mesta u gradovima hronično nedostaje, naročito u centrima, pa je možda lako shvatiti da se garaže tamo prodaju po ceni manjeg stana na periferiji. Međutim, danas se i za garaže u zagrebačkim kvartovima poput Kajzerice, Ravnica ili Trešnjevke traži 45.000 evra.

Prilikom kupovine stana u novogradnji vrednost kvadrata garaže se obično računa 50 odsto od cene kvadrata stana. Međutim, kada je garaža u slobodnoj prodaji na otvorenom tržištu tada cenu određuje zakon ponude i potražnje.

U Splitu, koji je pored Dubrovnika najskuplji grad po ceni nekretnina u Hrvatskoj, garaža u oglasima praktično i nema. U najpopularnijem oglasu ne može se pronaći na 10 garaža ponuđenih na prodaju. Sa obzirom na to da ih hronično nedostaje, njihove cene se kreću oko 50.000 evra i trenutno su traženije od stanova pa se često prodaju i pre nego se oglase.

Treba imati na umu da su cene nekretnina u Splitu astronomske i da je onde prošle godine, prema Državnom zavodu za statistiku, prosečni četvorostruki metar prodatog stana koštao neverovatnih 3495 evra. Svejedno je šokantno što je jedna garaža na Mejama prošle godine prodana za 80.000 evra.

Za taj se iznos pre koju godinu mogao kupiti jednosoban manji stan na periferiji Splita. Jednako je neverovatno da se za obično parkirng mesto u garaži (dakle, ne govori se o zatvorenoj garaži), u Splitu trenutno traži od 25 do 40.000 evra, odnosno više od 2.000 evra po kvadratu.

Situacija nije puno bolja niti u Zagrebu – najskuplja garaža koju smo pronašli u oglasu veličine je 20 kvadrata, a smeštena je u zgradi koju je u Strojarskoj ulici izgradila kompanija VMD. Istina, opremljena je strujom, kvalitetnim motorizovanim vratima, ima popločan pod i video nadzor i čuvara u sklopu objekta. Vlasnik je prodaje direktno, bez agencije i pratećih troškova, i za nju traži paprenih 60.000 evra. Dakle, okruglo 3.000 evra po kvadratu.

U Vrbanima je ipak, na prodaju ponuđena klasična garaža veličine 16 kvadrata s običnim betonskim podom i jednostavnim metalnim vratima. Takođe, ima i dve utičnice. Cena? Vlasnik za nju traži 43.000 evra, odnosno čak 2688 evra po kvadratnom metru.

Puno povoljnija nije ni garaža na Knežiji od 19 kvadrata koja, doduše, ima električna vrata na daljinsko upravljanje, odvojenu struju sa zasebnim meračem, vodu i kanalizaciju pa se može preurediti i u  poslovni prostor, piše u oglasu. Prodaje se za 40.000 evra ili 2.105 evra po kvadratu.

Zatvorene garaže su skupe, ali ako ste se ponadali da su otvorena parkirng mesta u garažama nešto povoljnija, zadržite dah. U Zagrebu, za parkirng mesto u garaži bez pardona se traži oko 20.000 evra, a cena se neretko penje i na preko 25.000 evra i to u kvartovima poput Borovja, Žitnjaka ili Sesveta. Čak i parking mesto na spoljnom, otvorenom parkingu u Zagrebu stoji više od 1.000 evra po kvadratu.

Da situacija nije puno bolja ni u drugim većim hrvatskim gradovima pokazuje i primer Rijeke. Tamo je takođe praktično nemoguće pronaći garažu na prodaju, a ono malo što se nudi košta oko 30.000 evra. U obližnjoj Opatiji cene su još paprenije – traži se i 45.000 evra za garažu manju od 20 kvadrata.

Jedino je Osijek ostao koliko-toliko normalan po cenama. U proseku se traži 1.000 evra po kvadratu, pa se u Osijeku pristojna garaža može naći za 12 do 15.000 evra. Međutim, to malo što znači bilo kome ko ne živi u gradu na Dravi.

Po onome što se vidi u oglasima, najskuplje garaže nalaze se u sklopu stambenih zgrada. Ne trebaju biti posebno uređene da bi ih vlasnici cenili preko 3.000 evra po kvadratu.

Prilikom kupovine sa stanom vrednost kvadrata garaže se obično računa 50 odsto od cene kvadrata stana. Ali kada je garaža u slobodnoj prodaji, onda cenu određuje zakon ponude i potražnje.

Oprema garaže ne utiče previše na cenu, pa strujom pokretna vrata ili priključak za vodu i nisu veliki prodajni aduti. Razlog? Garaža uglavnom nema i svaka brzo nađe kupca.

U Zagrebu se cene čak i jednostavnijih garaža u kvartovima poput Sigeta, Žitnjaka ili Sesveta neretko penju i do 50.000 evra.

Gradnja garaže čini se čak isplativijom od gradnje stana. Već se i obično parkirng mesto u garaži – dakle, bez ikakve pregrade – ceni oko 20.000 evra

U Zagrebu se cene čak i jednostavnih garaža u kvartovima poput Sigeta, Žitnjaka ili Sesveta neretko penju i do 50.000 evra.

Gradnja garaže čini se čak isplativijom od gradnje stana. Već se i obično parkirng mesto u garaži – dakle, bez ikakve pregrade – ceni oko 20.000 evra.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

17 h

Region

Ovo je prosečna plata u Hrvatskoj

Prosečna majska neto plata u Hrvatskoj iznosila je 1.324 evra, što je nominalno više za 0,1 odsto, a realno isto kao u aprilu, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

8:12

20.7.2024.

1 d

Podeli: