Ponedeljak, 01.09.2014.

23:44

Ban "alarmiran" zbog Izraela

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun je "alarmiran" zbog planova Izraela da ekspropriše 400 hektara palestinaske zemlje u podrčju Vitlejema.

Izvor: Tanjug

Default images

Izrael je objavio taj potez u nedelju, a armija je rekla da je to posledica političke odluke donete nakon što su u junu oteta i ubijena tri izraelska tinejdžera dok su stopirala na putu u istom području koje Izraelci zovu blok jevrejskih naselja Guš Ecion.

"Generalai sekretar je alarmiran jučerašnjom objavom izraelskih vlasti da će proglasiti takozvanom državanom zemljom skroo 100 jutara u podrucjcu Vitlejema na Zapadnoj obali", rekao je portparol.

"Otimanje tako velikog dela zemlje rizikuje da utre put daljem šsirenju (jevrejskih) naselja što je - kao što su Ujedinjene nacije ponovile u mnogim slučajevima - nelegalno po međunarodnom pravu i potpuno je suprotno cilju dvodržavnog rešenja," dodao je on.

Portparol je rekao da generalni sekretar poziva Izrael da se povinuje pozivima međunarodne zajednice da se uzdrži od širenja naselja i poštuje svoje obaveze na osnovu međunarodnog prava.

SAD su nešto ranije apelovale na Izrael da odustane od tog plana, koji je razljutio Palestince i uznemirio Izraelce koji se bore za mir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: