Utorak, 18.08.2009.

17:28

Osuda poricanja holokausta

Predsednici Rusije i Izraela, Dmitrij Medvedev i Šimon Peres, osudili su poricanja holokausta nad evropskim Jevrejima.

Izvor: Tanjug

Default images

Oni su u zajedničkoj izjavi odali dužnu počast milionima sovjetskih građana koji su poginuli u ratu protiv Hitlera, izražavajući revolt zbog pokušaja negiranja ogromnog doprinosa ruskog i drugih naroda Sovjetskog Saveza u pobedi protiv nacističke Nemačke.

"Pokušaji negiranja holokausta su direktna uvreda za sećanje na sve žrtve Drugog svetskog rata i one koji su se borili protiv fašizma i pokušaji da se umanji tragedija holokausta i izbaci iz istorije, kao i prećuti pogibelj i patnje miliona nevinih žrtava raznih nacionalnosti", navedeno je u izjavi posle sastanka u crnomorskom letovalištu Soči.

"Takvo svetogrđe je opasno i apsolutno nedopustivo", istaknuto je u zajedničkoj izjavi povodom 70. godišnjice početka Drugog svetskog rata, 1. septembra.

Upućen je poziv svim "ljudima dobre volje da kažu odlučno 'ne' onima koji podržavaju zlonamernu reviziju istorije i koji falsifikuju tragične događaje i glavni rezultat Drugog svetskog rata".

U izjavi je naglašeno da odgovornost za najveću tragediju u istoriji čovečanstva nosi "kako se ukazuje u presudi Nirnberškog suda, rukovodstvo nacističke Nemačke, koja je pokrenula neosnovanu i nečovečnu agresiju na suverene države, uključujući Sovjetski Savez, kao i protiv celog jevrejskog naroda".

U izjavi Medvedeva i Peresa je navedeno da je genocid nad Jevrejima konačno zaustavila Crvena armija i savezničke snage.

"Jevrejski i ruski narodi borili su se na istoj strani u vreme Drugog svetskog rata, bili su zajedno u borbi protiv hitlerizma i rasizma", navedeno je u izjavi, u kojoj se ističe da su se “stotine hiljada Jevreja, rame uz rame sa Rusima i drugim narodima Sovjetskog Saveza, borili u redovima Crvene armije, koja je oslobađala koncentracione logore i logore smrti, igrala životno važnu i ključnu ulogu u ishodu rata protiv nacističke Nemačke".

"Mnogi od tih heroja Crvene armije sada žive u Rusiji, Izraelu i drugim državama. Mi poštujemo njihovu hrabrost i odlučnost. Nikakav pokušaj revizije istorije nije u stanju da umanji ili priguši te otvorene činjenice", istaknuto je u izjavi Peresa i Medvedeva.

Posle susreta u Sočiju, Medvedev je rekao da je nedopustiva heroizacija nacizma i osoba koje su sa nacistima sarađivali.

Prema rečima ruskog predsednika, za Rusiju i Izrael istorija Drugog svetskog rata je naročito osetljiva.

"Tokom tog rata mi smo imali ogromne ljudske žrtve i, naravno, naš zadatak je danas da se stvarna istorija ne izvrće u korist određenih političkih scenarija", rekao je Medvedev, a prenela je agencija Itar-tas.

"Odnos Izraela prema Rusiji zasnovan je na istorijskom sećanju o podvigu SSSR-a", rekao je Peres, ističući da bi, da nije bilo Rusije, svet teško mogao da pobedi fašizam, ali ističući i strašnu cenu koju je platio ruski narod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: