Ponedeljak, 20.09.2021.

14:16

13 devojčica protestuje, hoće u školu

Trinaest avganistanskih srednjoškolki protestovalo je danas u gradu Herat, boreći se protiv talibana koji sprečavaju devojčice da pohađaju školu.

Izvor: Tanjug

13 devojčica protestuje, hoće u školu
Foto: EPA-EFE/JALIL REZAYEE

U kvartu na periferiji Herata gde se protest održao nema talibana, a skup je pratilo nekoliko lokalnih novinara koje su devojke pozvale, piše AP.

Učesnice protesta držale su transparente na kojima je pisalo da žele u školu, i da će zabranom obrazovanja devojčicama čitava buduća nacija biti neobrazovana.

"Tražimo od talibana da ponovo otvore naše škole što je pre moguće", rekla je 17-godišnja Nagris Jamšid.

"Zahtevamo da se sve devojčice moraju vratiti u svoje škole i da se svim ženama omogući da se vrate na posao", rekla se Šarara Sarvari koja ima 18 godina.

U nedelju je zaposlenim ženama u vladi Kabula saopšteno da ostanu kod kuće, a rad je dozvoljen samo onima koje ne mogu zameniti muškarci.

U petak je avganistansko Ministarstvo obrazovanja koje vode talibani naredilo dečacima od šestog do dvanaestog razreda da se vrate u škole, počev od subote, zajedno sa učiteljima muškarcima. U tom saopštenju se nije pominjalo ništa o vraćanju devojčica u škole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: