Subota, 16.12.2023.

15:50

Preminuo poznati italijanski ideolog radikalne levice Toni Negri

Italijanski radikalni levičarski intelektualac Antonio ​​Toni Negri, vodeći ideolog krajnje levice 1970-ih godina, umro je u petak uveče u Parizu u 90. godini.

Izvor: Tanjug

Preminuo poznati italijanski ideolog radikalne levice Toni Negri
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Politički filozof i univerzitetski predavač Negri je bio jedan od vodećih teoretičara i organizatora organizacije Radnička autonomija koja je proizašla iz radikalno levičarskih grupa studentskog i radničkog pokreta krajem šezdesetih i ranih 70-ih godina XX veka, prenosi ANSA.

Pokret Radnička autonomija je igrao važnu ulogu u italijanskim "Olovnim godinama", periodu društvenih previranja, levičarskog i desničarskog nasilja koje je trajalo od 1960-ih do 1980-ih godina.

Negri je rođen u Padovi 1933. godine, a svoje prve političke korake naravio je kao član lokalnog odbora italijanske Socijalističke partije, međutim kasnije se prikljiučio radikalnoj levici.

Godine 1983. Negri je izabran u parlament sa radikalnim levičarima, ali je septembra te godine otišao u egzil u Francusku da bi izbegao političke procese za navodni terorizam.

Negri se dobrovoljno vratio u Italiju u julu 1997. godine da služi svoju 12 -godišnju zatvorsku kaznu, ali je već 1999. godine uslovno oslobođen da bi 2003. godine dobio punu slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: