Sreda, 02.02.2022.

19:39

Amerika podržala Kosovo: "Vaša nezavisnost je svetinja"

Američka ambasada u Prištini objavila je danasda je završena "produktivna zajednička poseta zvaničnika SAD i EU Zapadnom Balkanu".

Izvor: Tanjug

Amerika podržala Kosovo:
Shutterstock/maradon 333

Na zvaničnom fejsbuk nalogu su napisali i da se "suverenitet Kosova ne dovodi u pitanje".

"Poseta specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka Kosovu je završena. SAD snažno podržavaju dijalog koji vodi EU kao najbolji put za lidere Kosova da obezbede evropsku budućnost svojim građanima", navodi se u saopštenju.

Ambasada je dodala da je "status kvo neodrživ".

"Ohrabrujemo konstruktivno, fleksibilno i hitno učešće svih kako bi se došlo do sporazuma o normalizovanim odnosima, koji su bazirani na obostranom priznanju. Niko ne traži od lidera Kosova da kompromituju suverenitet Kosova, ustupe njegov teritorijalni integritet ili krše ustav. To je svetinja", navela je ambasada.

Istovremeno, ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer putem Tvitera je poručio:

"Ohrabrujemo konstruktivno, fleksibilno i hitno učešće svih strana kako bi se postigao napredak u dijalogu koji predvodi EU. Suverenitet i teritorijalni integritet Kosova nisu za debatu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: