EU zapretila Lukašenku; "Izbori nisu bili ni slobodni ni fer"

Brisel -- Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je da će EU temeljno preispitati svoje odnose s Belorusijom.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits
Foto: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Pročitajte još:

"Imamo dokaze o pozadini protesta" VIDEO/FOTO

On je ocenio da predsednički izbori u toj zemlji nisu bili ni slobodni ni pošteni.

"Ocenićemo poteze beloruskih vlasti i sprovesti duboko preispitivanje odnosa EU sa Belorusijom", rekao je Borel.

Ocenio je da su građani Belorusije pokazali da žele promenu i pozvao vlast u Minsku da počne dijalog sa svim delovima društva.

"Izbori nisu bili ni slobodni ni fer", naveo je Borel pozivajući se na "kredibilne izveštaje" domaćih posmatrača koji su pokazali da glasanje nije sprovedeno u skladu sa međunarodnim standardima.

On je kazao da EU razmatra moguće poteze protiv osoba koje su umešane u obračun beloruske policije s demonstrantima posle predsedničkih izbora održanih u nedelju ili protiv zvaničnika koji su možda uticali na glasanje.

"To bi između ostalog moglo da obuhvati preduzimanje mera protiv odgovornih za nasilje, neopravdana hapšenja i falsifikovanje rezultata izbora", naveo je Borel.

EU je 2004. godine uvela embargo na oružje Belorusiji i uvela sankcije onima za koje tvrdi da su povezani s nestankom protivnika dugogodišnjeg predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Narednih godina EU je uvela dodatne mere protiv brojnih pojedinaca i organizacija, ali je većina sankcija ublažena 2016. godine kada je Lukašenko oslobodio grupu političkih zatvorenika.

Prema zvaničnim rezultatima predsedničkih izbora, Lukašenko je osvojio više od 80 odsto glasova, a vodeća opoziciona kandidatkinja Svetlana Tihanovska oko 10 odsto.

Objavljivanje rezultata prema kojima je pobedio Lukašenko, predsednik države od 1994. godine, dovelo je do protesta prethodne dve večeri i teških sukoba policije i demonstranata. Jedan demonstrant poginuo je tokom sukoba, a desetine su povređene.

Tihanovska, koja je prvobitno odbila da prizna rezultate glasanja, izjavila je danas da se sklonila u Litvaniju i pozvala pristalice da prekinu demonstracije.

strana 1 od 580 idi na stranu