Utorak, 17.09.2019.

19:53

Dačić s predsedavajućim Vojnog komiteta NATO-a: Srbija i NATO dele interes

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sreo se s predsedavajućim Vojnog komiteta NATO vazduhoplovnim maršalom Stjuartom Pičom, javlja Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: Tanjug

Dačić s predsedavajućim Vojnog komiteta NATO-a: Srbija i NATO dele interes
Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/ Ognjen Stevanovic/ bb

Na sastanku, kome je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, istaknuto je da Srbija i NATO dele interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu, kao i opredeljenje za dalje unapređenje partnerske saradnje i izgradnje međusobnog poverenja u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga na najvišem i drugim nivoima, kao i praktičnom saradnjom u brojnim oblastima u okviru programa Partnerstvo za mir. Posebno je istaknuta važnost skorog okončanja procedure usvajanja novog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) između Srbije i NATO-a.

Ivica Dačić je ukazao da Srbija, sprovodeći politiku vojne neutralnosti, nastoji da bude pouzdan i odgovoran partner u očuvanju mira i bezbednosti u regionu, kao osnovnog uslova za napredak regiona u celini.

Tokom razgovora, pozitivno je ocenjeno aktivno učešće Srbije i doprinos u oblastima borbe protiv terorizma, reagovanja u vanrednim situacijama u slučaju prirodnih i drugih katastrofa, kao i suočavanja sa aktuelnim regionalnim i globalnim bezbednosnim izazovima i pretnjama.

Povodom najvažnijeg političko-bezbednosnog izazova za Srbiju, Kosova i Metohije, on je preneo da je od izuzetne važnosti da se mandat Misije Kfora ostvari u punom obimu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojno-tehničkim sporazumom.

Dačić je posebno ukazao na važnost toga da Kfor ostvari svoju ulogu glavnog garanta očuvanja mira i bezbednosti u Pokrajini, kao i zaštite srpskog stanovništva i njegovog kulturnog i religijskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Istakao je da Srbija ostaje posvećena postizanju kompromisnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, koje bi obezbedilo trajni mir i stabilnost čitavog regiona.

Maršal Pič izrazio je zadovoljstvo dostignutim nivoom partnerske saradnje Srbije i NATO-a, i istakao rešenost i spremnost za njeno dalje unapređenje.

Posebno je naglasio posvećenost NATO-a daljem angažovanju na Kosovu i Metohiji kroz Misiju Kfora, u skladu s mandatom dodeljenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a u cilju obezbeđivanja sigurnog i bezbednog okruženja za sve stanovnike na Kosovu i Metohiji.

Maršal Pič istakao je spremnost za dalje unapređenje dijaloga i saradnje Kfora i vojnih struktura NATO-a s Vojskom Srbije, kaže se u saopštenju MSP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: